Zavitek z blitvo in skuto
Zavitek z blitvo in skuto je enostaven in hiter za pripravo. Je odlična ideja za hitro kosilo, predjed ali slan prigrizek. Zavitek lahko postrežemo skupaj s solato ali kot prilogo raznim zelenjavnim juham in enolončnicam. Blitva je zelo bogata z minerali, vsebuje pa tudi maščobne kisline omega 3, kar je sicer redkost v rastlinskem svetu.
Zavitek z blitvo in skuto – pripomočki:
- cedilo
- skleda
- pekač
- peki papir
- čopič
- žlica
- tehtnica
- pečica
Zavitek z blitvo in skuto – sestavine:
Za 3-4 osebe:
- zavitek oziroma 275 g debelejšega listnatega testa
- 200 g blitve
- 200 g skute
- 100 g kisle smetane
- ščepec soli
- jajce
Zavitek z blitvo in skuto – priprava:
Pečico prižgemo na 180 °C, da se med pripravo segreje. Očistimo in operemo blitvo. Nato odstranimo stebla in liste natrgamo na manjše koščke.
Skuto in kislo smetano zmešamo, da dobimo kremasto zmes.
List testa raztegnemo in nanj namažemo čimbolj enakomerno skuto s kislo smetano. Po vrhu posolimo.
Na skuto s kislo smetano enakomerno porazdelimo blitvo.
Zavitek na trdo zavijemo in ga položimo v pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem ter zavitek premažemo z žvrkljanim jajcem.
Pečemo približno 40 – 45 minut.
Dober tek!