Veganski zelenjavni narastek
Veganski zelenjavni narastek je odlična jed, predvsem pa očem privlačna, saj so barve tako izrazite, da se nam že ob pogledu nanjo cedijo sline. Spodnji recept je pripravljen z veganskimi sestavinami, seveda pa jih lahko nadomestite z vašimi najljubšimi in prav tako naredite odlično jed, ki je predvsem zdrava in zelo okusna.
Pripomočki za pripravo veganskega zelenjavnega narastka:
- nož
- deska za rezanje
- posoda za kuhanje
- ognjevarna posoda
- ribežen
- metlica za mešanje
Sestavine za pripravo veganskega zelenjavnega narastka:
(za 2 osebi)
- 250 g brokolijev
- 250 g cvetače
- 1 rdeča paprika
- 100 g koruze
- 100 g graha
- 300 ml sojinega mleka
- 30 g moke
- 30 g rastlinske masti ali rastlinske margarine
- sol
- poper
- ščepec bazilike
- ščepec majarona
- ščepec drobnjaka
- ščepec muškatnega oreščka
- 50 g veganskega parmezana
- 30 g krušnih drobtin
- olivno olje
Postopek priprave veganskega zelenjavnega narastka:
Cvetačo in brokoli operemo in pazljivo očistimo, da dobimo manjše kose.
Kuhali ju bomo približno 10 minut v slanem kropu. Nato ju odcedimo.
V posodo bomo, na majhne kose, narezali papriko.
Sedaj dodamo olivno olje, sol, poper, drobnjak, baziliko in majaron in vse skupaj dobro premešamo. Pustimo nekaj minut, da se sestavine vpijejo mešanice olja in začimb.
Sedaj bomo pripravili vegansko bešamel omako. V posodo postavimo rastlinsko mast in moko ter jo stopimo na zmernem ognju.
Dodamo sojino mleko in s pomočjo metlice za mešanje mešamo toliko časa, da izginejo vse grudice. Kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da dobimo gosto omako.
Cvetačo in brokoli bomo sedaj zmešali skupaj s preostalo zelenjavo.
Zelenjavo postavimo v ognjevarni pekač. Pečico segrejemo na 180 °C.
Omako, ki smo jo pripravili prelijemo čez zelenjavo.
Dodamo veganski parmezan in krušne drobtine.
Veganski zelenjavni narastek potisnemo v pečico in pečemo 30 minut. Ko je pripravljen ga pustimo nekaj minut, da se ohladi nato prerežemo in postrežemo.
Dober tek!