Špinačni njoki
Špinačni njoki so odlična različica krompirjevih njokov. So zelo lažji, lažje prebavljivi predvsem pa zelo okusni. Enostavna priprava špinačnih njokov vas bo prepričala, da lahko pripravite okusen obrok s preprostimi sestavinami, ki se odlično poda kot priloga in seveda tudi kot samostojna jed. Ker ne vsebujejo jajc so prav tako primerni tudi za vegane.
Pripomočki za pripravo špinačnih njokov:
- nož
- delovna površina
- skleda za mešanje
- posode za kuhanje
- tlačilec krompirja
Sestavine za pripravo špinačnih njokov:
(za 4 osebe)
- 700 g krompirja
- 500 g špinače
- 150 g moke
- sol
- po želji parmezan ali poljubna omaka
Postopek priprave špinačnih njokov:
V vreli vodi prekuhamo oprano špinačo. Kuhamo jo približno 10 minut, nato jo dobro odcedimo. Paziti moramo, da iztisnemo vso vodo iz nje.
V posodi kuhamo krompir z olupkom. Ko je le-ta kuhan ga olupimo.
V skledo za mešanje stresemo moko.
Čez moko dodamo krompir, ki smo ga predhodno stisnili s stiskalcem krompirja.
Špinačo, ki smo jo dobro odcedili sesekljamo na drobno in jo umešamo krompirju in moki.
Maso za špinačne njoke solimo in dobro zmešamo, da nastane lepa kepa za oblikovanje.
Na pomokani površini bomo sedaj naredili kolobarje iz katerih bomo, s pomočjo noža, izrezali njoke. Poljubne velikosti. Nekateri imajo radi manjše nekateri večje.
Ko smo naredili vse njoke, jih lahko nekaj tudi zmrznemo. Na ogenj postavimo posodo z vodo in počakamo, da voda zavre. Ko le-ta vre jo solimo in počasi potopimo njoke vanjo. Enega po enega vendar hitro, da ne bi bili nekateri skuhani drugi pa ne.
Ko njoki priplavajo na površje jih odcedimo in postrežemo. Lahko posute s parmezanom ali poljubno omako.
Dober tek!