Smuti “Železna bomba”
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa je eno najpogosteje svetovanih živil pri težavah s slabokrvnostjo. Zaradi visoke vsebnosti železa je njen okus značilno zemeljski, kar marsikoga odvrne od uživanja. S pomočjo banane in jabolka, lahko njen okus zelo izboljšamo, vitamin C v pomarančnem soku pa poskrbi za boljšo absorpcijo železa. Poleg velike vsebnosti železa, rdeča pesa v sebi skriva še ogromno drugih zdravilnih učinkovin, ki blagodejno vplivajo na naše telo.

Podobno vsestranska pa je tudi melasa. Melaso pridobimo s stiskanjem sladkornega trsa ali sladkorne pese. Je temna in gosta tekočina, ki spominja na med. V melasi se nahajajo številni vitamini in minerali, med katerimi velja še posebej izpostaviti vitamine B-kompleksa ter kalcij, magnezij, kalij, železo, mangan, krom in bor. Svetlejša melasa je sicer slajša, a zato manj hranilno bogata. Za najbolj zdravo velja temna melasa, ki pa je rahlo grenkega okusa. Zelo pomembno je poudariti, da melasa na telo deluje bazično.

Tako kot rdeča pesa in melasa, se tudi aronija ponaša z visoko vsebnostjo železa. Kombinacija vseh teh živil bo zagotovo pripomogla k boljšemu počutju in k izboljšanju vaše krvne slike.

Smuti “Železna bomba” – pripomočki:

  • lonček za kuhanje ali manjša kozica
  • nož
  • deska
  • blender
  • žlica
  • vilice
  • žlička
  • skodelica

Smuti “Železna bomba” – sestavine:

za 1 osebo

  • 1 banana
  • 1/2 jabolka
  • 1 manjši gomolj rdeče pese
  • 1 žlica pomarančnega soka
  • 2 žlički soka aronije ali nekaj jagod aronije
  • 1 žlička melase

Smuti “Železna bomba” – postopek:

Rdečo peso skuhamo v vodi, v manjšem lončku ali kozici. Peso kuhamo tako dolgo, da lahko vilice preprosto zapičimo vanjo. Torej, da postane mehka. Kuhano peso še vročo olupimo, razrežemo na večje kose in pustimo, da se malo ohladi, nato pa jo damo v blender. Banano olupimo in narežemo na večje kose, ter damo v posodo blenderja.

Če imamo domače ali ekološko pridelano jabolko, ga ni potrebno lupiti, v nasprotnem primeru pa ga olupimo in mu odstranimo muho, pecelj in pečke. Narežemo ga na večje kose in dodamo v blender, ter prelijemo s pomarančnim sokom.

Dodamo še žličko melase in prilijemo sok aronije, uporabimo pa lahko tudi kakšno svežo ali zamrznjeno jagodo aronije.

Pomembno
Ker aronija še ni dovolj raziskana rastlina, strokovnjaki njeno uživanje odsvetujejo otrokom, mlajšim od treh let. Če torej pripravljate smuti za otroke, aronijo preprosto izpustite.

Vse sestavine zmeljemo do gladkega, nato pa preložimo v skodelico in ponudimo.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor