Ratatouille z rumenim rižem
Ratatouille je barvita in zelo okusna vegeterjanska jed z italijanskim in španskim pridihom. Lahko jo postrežemo z rižem, kuhanim krompirjem, kuskusom ali testeninami. Zelo okusna je tudi ohlajena, postrežena z popečenimii kruhki, z dodatkom sira lahko pripravimo pa okusne in barvite bruskete.
Kaj potrebujemo za ratatouille z rumenim rižem:
- Nizko ponev z pokrovom
- Visoko ponev za kuhanje riža
- Rezalno desko
Sestavine za ratatouille z rumenim rižem:
Rumenni riž:
- skodelica riža
- 2 skodelici vode
- 2 žlički rumene kurkume
- 1 žlica kumine
- 1 žlica olivnega olja
- sol in poper po okusu
Ratatouille:
- 2 veliki papriki (rumena in rdeča ali oranžna) ali 5 majhnih paprik različnih barv
- 2 jajčevca
- 2 bučki
- 4 paradižnike
- 2 rdeči čebuli (lahko uporabite tudi navadno, rumeno čebulo)
- 4 stroke česna
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici kaper
- 10 oliv (lahko tudi več, če ste veliki ljubitelj)
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlička dimljene paprike v prahu (po želji)
- sol in poper po potrebi
- 1 lovorjev list
Postopek priprave:
Čebulo narežemo na obročke, papriko, jajčevce, paradižnik in bučke pa na velike kocke. V ponev vlijemo olivno olje, ga segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo približno 5 minut, da postekleni. Dodamo kocke jajčevcev posolimo in popopramo, dodamo na drobno narezan česen, sojino omako, dimljeno papriko in lovorjev list. Dušimo nadaljnih 5 minut. Po potrebi malo zalijemo z vodo.
Dodamo bučke, paradižnik, kapre in olive. Pustimo nadaljnjih 5 minut, da se paradižnik razgradi in da se sestavine povežejo.
Za pripravo riža v ponvi segrejemo olivno olje, dodamo kurkumo v prahu in kumino. Pražimo 1-2 minuti in dodamo riž. Posolimo in popramo, dobro pomešamo in malo popražimo. Dodamo vodo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se voda povre.
Jed lahko postrežete z dodatkom jogurta ali kisle smetane.
Dober tek.