Ratatouille z rumenim rižem
Print Friendly, PDF & Email

Ratatouille je barvita in zelo okusna vegeterjanska jed z italijanskim in španskim pridihom. Lahko jo postrežemo z rižem, kuhanim krompirjem, kuskusom ali testeninami. Zelo okusna je tudi ohlajena, postrežena z popečenimii kruhki, z dodatkom sira lahko pripravimo pa okusne in barvite bruskete.

Ratatouille z rumenim rižem

Kaj potrebujemo za ratatouille z rumenim rižem:

  • Nizko ponev z pokrovom
  • Visoko ponev za kuhanje riža
  • Rezalno desko

Sestavine za ratatouille z rumenim rižem:

Rumenni riž:

  • skodelica riža
  • 2 skodelici vode
  • 2 žlički rumene kurkume
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper po okusu

Ratatouille:

  • 2 veliki papriki (rumena in rdeča ali oranžna) ali 5 majhnih paprik različnih barv
  • 2 jajčevca
  • 2 bučki
  • 4 paradižnike
  • 2 rdeči čebuli (lahko uporabite tudi navadno, rumeno čebulo)
  • 4 stroke česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici kaper
  • 10 oliv (lahko tudi več, če ste veliki ljubitelj)
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlička dimljene paprike v prahu (po želji)
  • sol in poper po potrebi
  • 1 lovorjev list

Postopek priprave:

Čebulo narežemo na obročke, papriko, jajčevce, paradižnik in bučke pa na velike kocke. V ponev vlijemo olivno olje, ga segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo približno 5 minut, da postekleni. Dodamo kocke jajčevcev posolimo in popopramo, dodamo na drobno narezan česen, sojino omako, dimljeno papriko in lovorjev list. Dušimo nadaljnih 5 minut. Po potrebi malo zalijemo z vodo.

Ratatouille z rumenim rižem

Dodamo bučke, paradižnik, kapre in olive. Pustimo nadaljnjih 5 minut, da se paradižnik razgradi in da se sestavine povežejo.

Ratatouille z rumenim rižem

Za pripravo riža v ponvi segrejemo olivno olje, dodamo kurkumo v prahu in kumino. Pražimo 1-2 minuti in dodamo riž. Posolimo in popramo, dobro pomešamo in malo popražimo. Dodamo vodo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se voda povre.

Ratatouille z rumenim rižem

Jed lahko postrežete z dodatkom jogurta ali kisle smetane.

Dober tek.

Crafty Bee

Sem študentka, prihajam iz okolice Celja, trenutno pa živim na Madeiri, kjer odkrivam kulturo in iščem kulinarične izzive. Nad kuhanjem me je navdušila moja mami, ki je kraljica zdrave in domače kuhinje. Rada kuham s svežimi biološkimi sestavinami in odkrivam nove kombinacije tradicionalnih in modernih jedi.

Dodaj odgovor