Piščanec z ohrovtom na zmenku
Piščanca lahko okusno pripravite z ohrovtom, bešamelom in jajcem. Takšno kosilo je zdravo in zelo nasitno. Ima veliko beljakovin in vitaminov, saj poleg ohrovta vsebuje tudi por, skuto in ajdovo kašo. Včasih se kar naveličam “navadnih” kosil in rada ustvarim nekaj novega, drugačnega, ustvarjalnega. In ravno na tak način je nastal ta recept, ki sem ga ustvarila po naključju. Rezultat pa … tako pripravljen piščanec nam je všeč, upam, da bo tudi vam, čeprav v receptu prevladujejo zdrave sestavine in mnogi pravijo, da kar je zdravo, ni okusno. Želim si razbiti ta mit in tudi takim dokazati, da je lahko zdravo še kako okusno! 🙂
Pripomočki za pripravo piščanca z ohrovtom:
- kozica ali ponev
- kozica za pripravo bešamela
- ognjevarne posodice
- posoda za pripravo polnila
- kuhalnica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- pečica
Piščanec z ohrovtom – sestavine:
(za 3 osebe)
- 1 manjši ohrovt
- 300 g piščančjega mesa
- 80 g ajdove kaše
- 1 manjši por
- 150 g skute
- malo oljčnega olja
- manjša čebula
- ščepec soli, popra, čilija in zelenjavne mešanice
- 3 jajca
- 100 g naribanega sira
Za bešamel omako:
- tri žlice olja ali svinjske masti
- 4 jušne žlice moke
- 4 dl mleka
- ščepec muškatnega oreščka, soli in popra
Priprava piščanca z ohrovtom:
Ohrovtove liste najprej operemo in jih v vreli vodi kuhamo eno minuto.
Potem jih obrišemo in žile na spodnjih delih listov odstranimo s pomočjo noža.
Por sesekljamo.
Sesekljan por združimo v posodi s kuhano ajdovo kašo in skuto.
V kozici ali na ponvici segrejemo olje in popečemo piščančje meso. Začinimo ga s soljo, poprom čilijem in z zelenjavno mešanico.
Prepražimo tudi čebulo. Prepraženo čebulo in meso dodamo v posodo s skuto, porom in z ajdovo kašo.
Polnilo dobro premešamo. Medtem naredimo bešamel. V kozici segrejemo maščobo, na vroče olje oz. mast damo moko in s kuhalnico hitro mešamo. Solimo, popramo, dodamo še muškatni orešček.
Nenehno mešamo, da nam ne zagori.
Postopoma dodajamo mleko in nenehno mešamo, dokler se bešamel ne zgosti. Na vsak ohrovtov list nanesemo malo polnila in ga zavijemo v roladico.
V vsako ognjevarno posodico nalijemo za 1 cm bešamela.
V vsako posodico na bešamel omako položimo eno ali dve roladici ohrovta s piščancem.
Roladici polijemo z malo bešamel omake. Vmes med roladici razbijemo eno jajce in po vrhu naribamo malo sira. Če nam je kaj polnila ostalo, ga lahko dodamo v posodico na bešamel.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in posodice piščanca z ohrovtom pečemo približno 15 minut oz. dokler ne bo jajce pečeno, sir pa raztopljen. Piščanec s ohrovtom na zmenku je pripravljen. Dober tek!