Piščanec z ohrovtom na zmenku
Print Friendly, PDF & Email

Piščanca lahko okusno pripravite z ohrovtom, bešamelom in jajcem. Takšno kosilo je zdravo in zelo nasitno. Ima veliko beljakovin in vitaminov, saj poleg ohrovta vsebuje tudi por, skuto in ajdovo kašo. Včasih se kar naveličam “navadnih” kosil in rada ustvarim nekaj novega, drugačnega, ustvarjalnega. In ravno na tak način je nastal ta recept, ki sem ga ustvarila po naključju. Rezultat pa … tako pripravljen piščanec nam je všeč, upam, da bo tudi vam, čeprav v receptu prevladujejo zdrave sestavine in mnogi pravijo, da kar je zdravo, ni okusno. Želim si razbiti ta mit in tudi takim dokazati, da je lahko zdravo še kako okusno! 🙂

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Pripomočki za pripravo piščanca z ohrovtom:

  • kozica ali ponev
  • kozica za pripravo bešamela
  • ognjevarne posodice
  • posoda za pripravo polnila
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • pečica

Piščanec z ohrovtom  – sestavine:

(za 3 osebe)

  • 1 manjši ohrovt
  • 300 g piščančjega mesa
  • 80 g ajdove kaše
  • 1 manjši por
  • 150 g skute
  • malo oljčnega olja
  • manjša čebula
  • ščepec soli, popra, čilija in zelenjavne mešanice
  • 3 jajca
  • 100 g naribanega sira

Za bešamel omako:

  • tri žlice olja ali svinjske masti
  • 4 jušne žlice moke
  • 4 dl mleka
  • ščepec muškatnega oreščka, soli in popra

Priprava piščanca z ohrovtom:

Ohrovtove liste najprej operemo in jih v vreli vodi kuhamo eno minuto.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Potem jih obrišemo in žile na spodnjih delih listov odstranimo s pomočjo noža.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Por sesekljamo.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Sesekljan por združimo v posodi s kuhano ajdovo kašo in skuto.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

V kozici ali na ponvici segrejemo olje in popečemo piščančje meso. Začinimo ga s soljo, poprom čilijem in z zelenjavno mešanico.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Prepražimo tudi čebulo. Prepraženo čebulo in meso dodamo v posodo s skuto, porom in z ajdovo kašo.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Polnilo dobro premešamo. Medtem naredimo bešamel. V kozici segrejemo maščobo, na vroče olje oz. mast damo moko in s kuhalnico hitro mešamo. Solimo, popramo, dodamo še muškatni orešček.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Nenehno mešamo, da nam ne zagori.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Postopoma dodajamo mleko in nenehno mešamo, dokler se bešamel ne zgosti. Na vsak ohrovtov list nanesemo malo polnila in ga zavijemo v roladico.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

V vsako ognjevarno posodico nalijemo za 1 cm bešamela.Piščanec z ohrovtom na zmenku

V vsako posodico na bešamel omako položimo eno ali dve roladici ohrovta s piščancem.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Roladici polijemo z malo bešamel omake. Vmes med roladici razbijemo eno jajce in po vrhu naribamo malo sira. Če nam je kaj polnila ostalo, ga lahko dodamo v posodico na bešamel.

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in posodice piščanca z ohrovtom pečemo približno 15 minut oz. dokler ne bo jajce pečeno, sir pa raztopljen. Piščanec s ohrovtom na zmenku je pripravljen. Dober tek!

Piščanec z ohrovtom na zmenku

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor