Pečen korenček
Korenje ima poleg prijetnega sladkega okusa še ogromno zdravilnih lastnosti. Je zelenjava z največ beta karotena, ki pripomore k zdravim očem, lasem in koži. Poleg tega ima v sebi veliko pektina, ki ščiti želodčno in črevesno sluznico. Vsebuje tudi železo, kalij, kalcij, vitamin K in folno kislino.
V kulinariki je zelo vsestransko uporaben, saj ga lahko jemo surovega, kuhanega ali pečenega. Jemo ga lahko v solati, surovega kot prigrizek, iz njega lahko skuhamo juho, pire, uporaben pa je tudi v sladicah. Mi ga bodo danes pripravili pečenega v pečici, kar je odlična priloga pečenemu mesu in krompirju.
Pečen korenček – pripomočki:
- lupilnik ali nož
- deska za rezanje
- manjši pekač
- aluminijasta folija
Pečen korenček – sestavin:
(za 2 osebi)
- 6 korenčkov
- 1 čebula
- 1 strok česna
- malo olivnega olja
- 4 žlice vode
- začimbe: sol, poper, timijan, peteršilj
Pečen korenček – priprava:
Korenčke olupimo in operemo. Večje korenje razpolovimo, manjše lahko pustimo cele. Na kolobarje narežemo eno čebulo in en strok česna. Vse skupaj damo v pekač.
Korenje in čebulo začinimo, solimo, popramo, dodamo začimbe kot so: timijan, bazilika, peteršilj. Zalijemo s 4 žlicami vode in dodamo malo olivnega olja.
Pekač pokrijemo z alu folijo in damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica). 40 minut korenček pečemo pokritega, nato ga še za 15 minut odkrijemo in pečemo brez folije.
Preprosta a okusna priloga je pripravljena. Pa dober tek!