Pečen korenček
Print Friendly, PDF & Email

Korenje ima poleg prijetnega sladkega okusa še ogromno zdravilnih lastnosti. Je zelenjava z največ beta karotena, ki pripomore k zdravim očem, lasem in koži. Poleg tega ima v sebi veliko pektina, ki ščiti želodčno in črevesno sluznico. Vsebuje tudi železo, kalij, kalcij, vitamin K in folno kislino.

V kulinariki je zelo vsestransko uporaben, saj ga lahko jemo surovega, kuhanega ali pečenega. Jemo ga lahko v solati, surovega kot prigrizek, iz njega lahko skuhamo juho, pire, uporaben pa je tudi v sladicah. Mi ga bodo danes pripravili pečenega v pečici, kar je odlična priloga pečenemu mesu in krompirju.

pecen-korencek

Pečen korenček – pripomočki:

  • lupilnik ali nož
  • deska za rezanje
  • manjši pekač
  • aluminijasta folija

Pečen korenček – sestavin:

(za 2 osebi)

  • 6 korenčkov
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • malo olivnega olja
  • 4 žlice vode
  • začimbe: sol, poper, timijan, peteršilj

Pečen korenček – priprava:

Korenčke olupimo in operemo. Večje korenje razpolovimo, manjše lahko pustimo cele. Na kolobarje narežemo eno čebulo in en strok česna. Vse skupaj damo v pekač.

pecen-korencek

Korenje in čebulo začinimo, solimo, popramo, dodamo začimbe kot so: timijan, bazilika, peteršilj. Zalijemo s 4 žlicami vode in dodamo malo olivnega olja.

pecen-korencek

Pekač pokrijemo z alu folijo in damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica). 40 minut korenček pečemo pokritega, nato ga še za 15 minut odkrijemo in pečemo brez folije.

pecen-korencek

Preprosta a okusna priloga je pripravljena. Pa dober tek!

pecen-korencek

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor