Najboljši cvetačni curry
Cvetačni curry (kari) je preprosta in okusna jed iz indijske kuhinje. Curry je pri nas vedno bolj pogost na naših krožnikih, saj super popestri naš jedilnik s svojim eksotičnim okusom. Ljubitelji zelenjave in cvetače pa imajo še posebej radi cvetačni curry. Cvetača je ena od najlažje prebavljivih vrst zelenjave, zato je izredno primerna kot prehrana za bolnike in kot dietno živilo. Vsebuje veliko vitamina C in mineralov, zato je tudi nadvse zdravo živilo.
Najboljši cvetačni curry – pripomočki:
- lonec
- kuhalnica
- cedilnik
- žlička
Najboljši cvetačni curry – sestavine:
Za 3 – 4 osebe
- 1 manjša cvetača
- 350 ml smetane za kuhanje
- olivno olje (ali rastlinsko olje)
- 1/2 žličke kurkume
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike
- 1/2 žličke curry mešanice začimb
- sol
Najboljši cvetačni curry – postopek:
Cvetačo očistimo in razcvetkamo. Poskusimo jo razdeliti na enako velike cvetke, da se bo enakomerno skuhala. Cvetačo damo v cedilnik in jo splahnemo kar pod tekočo vodo.
Olivno olje segrejemo na srednjem ognju in na njem prepražimo kurkumo, mleto rdečo papriko in curry prašek.
Dodamo razcvetkano cvetačo in premešamo, da cvetke obložimo z začimbami.
Prelijemo malo vode, a le toliko, da ne pokrijemo celotne cvetače in solimo.
Dolijemo še smetano za kuhanje in kuhamo približno 30 minut, da se cvetača skuha. Če imate radi bolj čvrsto cvetačo, jo kuhajte samo 15 minut. Vmes večkrat premešamo, saj se med kuhanjem omaka zgosti. Preverimo gostoto omake in po potrebi prilijemo še malo mleka, če je pregosta ali malo smetane za kuhanje, če je preredka.
Cvetačni curry postrežemo s kuhanim rižem.
Dober tek!