Najboljši cvetačni curry
Print Friendly, PDF & Email

Cvetačni curry (kari) je preprosta in okusna jed iz indijske kuhinje. Curry je pri nas vedno bolj pogost na naših krožnikih, saj super popestri naš jedilnik s svojim eksotičnim okusom. Ljubitelji zelenjave in cvetače pa imajo še posebej radi cvetačni curry. Cvetača je ena od najlažje prebavljivih vrst zelenjave, zato je izredno primerna kot prehrana za bolnike in kot dietno živilo. Vsebuje veliko vitamina C in mineralov, zato je tudi nadvse zdravo živilo.

Najboljši cvetačni curry – pripomočki:

  • lonec
  • kuhalnica
  • cedilnik
  • žlička

Najboljši cvetačni curry – sestavine:

Za 3 – 4 osebe

  • 1 manjša cvetača
  • 350 ml smetane za kuhanje
  • olivno olje (ali rastlinsko olje)
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke mlete rdeče paprike
  • 1/2 žličke curry mešanice začimb
  • sol

Najboljši cvetačni curry – postopek:

Cvetačo očistimo in razcvetkamo. Poskusimo jo razdeliti na enako velike cvetke, da se bo enakomerno skuhala. Cvetačo damo v cedilnik in jo splahnemo kar pod tekočo vodo.

Najboljši cvetačni curry

Olivno olje segrejemo na srednjem ognju in na njem prepražimo kurkumo, mleto rdečo papriko in curry prašek.

Najboljši cvetačni curry

Dodamo razcvetkano cvetačo in premešamo, da cvetke obložimo z začimbami.

Najboljši cvetačni curry

Prelijemo malo vode, a le toliko, da ne pokrijemo celotne cvetače in solimo.

Najboljši cvetačno curry

Dolijemo še smetano za kuhanje in kuhamo približno 30 minut, da se cvetača skuha. Če imate radi bolj čvrsto cvetačo, jo kuhajte samo 15 minut. Vmes večkrat premešamo, saj se med kuhanjem omaka zgosti. Preverimo gostoto omake in po potrebi prilijemo še malo mleka, če je pregosta ali malo smetane za kuhanje, če je preredka.

Najboljši cvetačni curry

Cvetačni curry postrežemo s kuhanim rižem.

Nasvet
Če želimo bolj eksotičen okus, smetano nadomestimo s kokosovim mlekom. Tako pripravljen cvetačni curry bo primeren tudi za vegane. Ljubitelji pekoče hrane in pekočega curryja pa lahko med rdečo mleto papriko, curry praškom in kurkumo, dodate še pekočo mleto papriko. Dovolj jo bo približno 1/4 žličke, da dobimo blago pekočo jed.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor