Mandljevi keksi
Mandljevi keksi, brez moke, jajc, sladkorja in mlečnih izdelkov. Obožujejo jih vsi, od otrok do starejših, pa še enostavni so za pripravo. Z aromo cimeta so pa sploh primerni za te praznične dni.
Kaj potrebujemo za mandljeve kekse:
- skledo za mešanje
- lonček
- pekač
- peki papir
- žlico
Sestavine za mandljeve kekse:
- 400 g mletih mandljev
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke sode
- 1/4 žličke mletega cimeta
- 4 žlice stopljenega kokosovega masla
- 3 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička mandljevega ekstrakta
- 3 žlice medu
- približno 40 celih mandljev
Priprava mandljevih keksov:
Vse suhe sestavine zmešamo v večji skledi. Kokosovo maslo stopimo v lončku ter mu dodamo med, vanilijev in mandljev ekstrakt. Mokro mešanico vlijemo v suho mešanico in premešamo, da med in maslo prideta do vseh sestavin.
Iz dobljene mase naredimo kroglice v velikosti orehov, jih rahlo sploščimo in postavimo na pekač obložen s peki papirjem. Ker mandljevi keksi le rahlo narastejo, jih lahko na pekač postavite z razmakom 2 cm.
V vsako kroglico v sredino vtisnemo po en cel mandelj. Nič zato, če gredo robovi malo narazen, to pričara še bolj rustikalen videz. Postavimo v prej ogreto pečico na 160°C-170 °C (odvisno od pečice) in pečemo 15 minut oziroma dokler mandljevi keksi ne dobijo zlatega roba.
Mandljevi keksi so odličen in zdrav prigrizek. Če želimo malce grešiti pa so najboljši ob skodelici vroče čokolade.
Naj vam tekne!