Lignji na mongolski način
Print Friendly, PDF & Email

Lignji na mongolski način so priljubljena kitajska jed. Ponavadi se postreže s kuhanim rižem. Dolgo sem preizkušala in iskala popoln recept za to mongolsko jed, nazadnje sem jo izpopolnila in ima podoben okus kot v kitajski restavraciji. Kot zanimivost, izraz po mongolsko izvira iz kitajske kuhinje in pomeni meso na hitro prepraženo na litoželezni plošči.

Lignji na mongolski način

Lignji na mongolski način – pripomočki:

  • večja skleda
  • krožnik
  • manjša posoda
  • nož
  • deska za rezanje
  • vok
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička

Lignji na mongolski način – sestavine:

Za 3 osebe

  • 500 g očiščenih lignjev
  • 300 g pora
  • 1 dl vode
  • 1 žlica ostrigine omake
  • 5 žlic sojine omake
  • ingver (ščepec suhega ali 1 cm naribanega svežega)
  • 1 žlica tapioko moke (ali koruznega škroba)
  • 1 žlica sezamovega olje (ali olivnega olje)
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 stroka česna

Lignji na mongolski način – priprava:

Če imamo cele lignje, jih narežemo na kolobarje. Pripravimo marinado zanje. Lignje damo v večjo skledo, nato dodamo žlico ostrigine omake in 2 žlici sojine omake. Lignje postavimo v hladilnik in jih pustimo v marinadi približno 20 minut.

Lignji na mongolski način 2

Vmes pripravimo omako. Česen stisnemo ali ga na drobno nasekljamo. Damo ga v manjšo posodo. Dodamo vodo, tapioko moko, sladkor, ingver in 3 žlice sojine omake.

Lignji na mongolski način 3

Por očistimo in operemo. Vzamete tisti del pora, ki vam je najljubši. Jaz imam rada kar cel por. Zelen del se kuha nekoliko dlje in ostane malenkost hrustljav, medtem ko se bel del pora skuha hitreje. Narežemo ga na kolobarje.

Lignji na mongolski način 4

Dobro segrejemo olje in dodamo por. Pražimo ga približno 2 – 3 minute, samo toliko, da malo porjavi.

Lignji na mongolski način 5

Nato dodamo lignje v marinadi. Tudi te le na kratko prepražimo, približno 2 – 3 minute.

Lignji na mongolski način 6

Nazadnje dodamo še omako, ki smo jo prej pripravili. Kuhamo spet približno samo 2 minuti oziroma dokler se omaka ne zgosti. Pri lignjih moremo paziti, da jih ne predolgo pečemo, saj v tem primeru postanejo trdi.

Lignji na mongolski način 7

Lignje na mongolski način lahko postrežete s kuhanim rižem ali pečenim z zelenjavo. Po želji lahko riž tudi zamenjate za riževe rezance ali kuskus.

Nasvet
Če imate radi bolj hrustljav oziroma surov por, najprej prepražite lignje in šele nato dodajte por. Pri tej jedi dodatna sol ni potrebna, saj je sojina omaka že sama po sebi zelo slana. Če doma nimate ostrigine omake, jo lahko nadomestite z drugo ribjo omako ali dodate namesto te še eno žlico sojine omake in pol žličke sladkorja več.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor