Kremni cvetačni narastek
Cvetačni narastek je priljubljena jed in obstaja veliko različnih načinov priprave. Jaz vam tokrat predstavljam svojo verzijo cvetačnega narastka z brokolijem v bašamel omaki. Jed je zelo enostavna in nadvse okusna. Na vrhu je lepo zapečen in hrustljav sir, a cvetača je kremasta, sočna in mehka. Ste že našli svoj najljubši recept za pripravo cvetačnega narastke? Če ne, poskusite mojo verzijo!
Kremni cvetačni narastek – pripomočki:
- lonec za kuhanje
- manjši pekač za narastke
- blender
- nož
- cedilo
- kuhalnica
- žlica
Kremni cvetačni narastek – sestavine:
Za približno 4 osebe
Za bešamel omako:
- 2 žlici masla
- moka
- 400 ml hladnega mleka
- lovorjev list
- žlica mletega česna (ali svežega, ki ga drobno nasekljate)
- sol po okusu
- 500 g brokolija
Ostale sestavine:
- 650 g cvetače
- 50 g naribanega sira
Kremni cvetačni narastek – postopek:
Brokoli razcvetkamo na manjše cvetke in ga dobro splahnemo pod tekočo vodo.
V lonec damo maslo in ko se stopi, dodamo moko, ki jo prepražimo.
Zalijemo s hladnim mlekom. Hitro mešamo in pazimo, da se ne naredijo grudice. Dodamo mleti česen, lovorjev list in sol. Premešamo.
Nato dodamo razcvetkan brokoli. Kuhamo 20 minut na manjšem ognju. Vmes večkrat premešamo, če se je omaka preveč zgostila, dodamo še malo mleka.
Vklopimo pečico na 200 °C. Ko je omaka kuhana in nekoliko ohlajena, iz omake vzamemo lovorjev list in vse skupaj damo v blender ter zmiksamo. Dobiti moramo lepo, gosto zmes, brez večjih koščkov brokolija.
V pekač damo cvetačo. Lahko je tudi zmrznjena. Čez cvetačo prelijemo bašamel omako z brokolijem. Na vrh potrosimo nariban sir in damo v ogreto pečico. Pečemo 1 uro.
Cvetačni narastek lahko postrežemo kot samostojno jed s skledo solate ali pa ga uporabimo kot okusno prilogo. Prav tako je primeren kot predjed ali lahka večerja. Lahko ga tudi pripravimo vnaprej, damo v hladilnik ali zamrznemo, ter ga kasneje samo spečemo.
Dober tek!