Kremni cvetačni narastek
Print Friendly, PDF & Email

Cvetačni narastek je priljubljena jed in obstaja veliko različnih načinov priprave. Jaz vam tokrat predstavljam svojo verzijo cvetačnega narastka z brokolijem v bašamel omaki. Jed je zelo enostavna in nadvse okusna. Na vrhu je lepo zapečen in hrustljav sir, a cvetača je kremasta, sočna in mehka. Ste že našli svoj najljubši recept za pripravo cvetačnega narastke? Če ne, poskusite mojo verzijo!

Kremni cvetačni narastek

Kremni cvetačni narastek – pripomočki:

  • lonec za kuhanje
  • manjši pekač za narastke
  • blender
  • nož
  • cedilo
  • kuhalnica
  • žlica

Kremni cvetačni narastek – sestavine:

Za približno 4 osebe

Za bašamel omako:

  • 2 žlici masla
  • moka
  • 400 ml hladnega mleka
  • lovorjev list
  • žlica mletega česna (ali svežega, ki ga drobno nasekljate)
  • sol po okusu
  • 500 g brokolija

Ostale sestavine:

  • 650 g cvetače
  • 50 g naribanega sira

Kremni cvetačni narastek – postopek:

Brokoli razcvetkamo na manjše cvetke in ga dobro splahnemo pod tekočo vodo.

Kremni cvetačni narastek 2

V lonec damo maslo in ko se stopi, dodamo moko, ki jo prepražimo.

Kremni cvetačni narastek 3

Zalijemo s hladnim mlekom. Hitro mešamo in pazimo, da se ne naredijo grudice. Dodamo mleti česen, lovorjev list in sol. Premešamo.

Kremni cvetačni narastek 4

Nato dodamo razcvetkan brokoli. Kuhamo 20 minut na manjšem ognju. Vmes večkrat premešamo, če se je omaka preveč zgostila, dodamo še malo mleka.

Kremni cvetačni narastek 5

Vklopimo pečico na 200 °C.  Ko je omaka kuhana in nekoliko ohlajena, iz omake vzamemo lovorjev list in vse skupaj damo v blender ter zmiksamo. Dobiti moramo lepo, gosto zmes, brez večjih koščkov brokolija.

Kremni cvetačni narastek 6

V pekač damo cvetačo. Lahko je tudi zmrznjena. Čez cvetačo prelijemo bašamel omako z brokolijem. Na vrh potrosimo nariban sir in damo v ogreto pečico. Pečemo 1 uro.

Kremni cvetačni narastek 7

Cvetačni narastek lahko postrežemo kot samostojno jed s skledo solate ali pa ga uporabimo kot okusno prilogo. Prav tako je primeren kot predjed ali lahka večerja. Lahko ga tudi pripravimo vnaprej, damo v hladilnik ali zamrznemo, ter ga kasneje samo spečemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor