Enolončnica z mesom in fižolom
Print Friendly, PDF & Email

Že samo ime enolončnica pove, da gre za jed, ki se kuha v enem loncu in vsebuje vse sestavine, katere lahko pripravimo kot samostojne , npr. kot kosilo ali večerjo. Torej, enolončnica je kosilo ali pa večerja, skratka obrok, pri katerem je glavna jed s prilogami združena v enem loncu. Priprava je enostavna. Enolončnica z mesom in fižolom je lonec združenih okusov, tako mesnih, kot zelenjavnih in vsakdo bo v njej našel nekaj zase. Za ljubitelje bolj pekoče hrane, lahko dodamo pekoči feferon (čili). Jaz jo ponavadi skuham en dan prej, da še malo počiva in okusi postanejo intenzivnejši. Verjemite, naslednji dan je še boljša.

enolončnica z mesom in fižolom

Enolončnica z mesom in fižolom – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička

Enolončnica z mesom in fižolom – sestavine

Za 5 oseb:

  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • cca 160 g čebule
  • 3 stroki česna
  • cca. 150 g svežega paradižnika
  • cca. 100 g rdeče paprike (sveže)
  • cca. 100 g zelene paprike (sveže)
  • 1 feferon (po želji pekoč)
  • 140 g koruze (iz pločevinke)
  • 240 g rdečega fižola v zrnju (iz pločevinke)
  • 240 g rjavega fižola v zrnju (iz pločevinke)
  • 2 lovorova lista
  • ščepec mlete kumine
  • 1 velika žlica paradižnikovega koncentrata v tubi
  • 2 žlički mlete rdeče sladke paprike
  • 2 veliki žlici bele ostre moke
  • 2 žlički soli (po okusu)
  • ščepec popra
  • 1 žlička suhe zelenjavne mešanice (Vegeta)
  • 7 do 8 dl mlačne vode

Enolončnica z mesom in fižolom – postopek:

Na olju prepražimo česen in čebulo, da postekleni.

Enolončnica z mesom in fižolom

Dodamo meso in pražimo približno 10 minut. Občasno premešamo.

Enolončnica z mesom in fižolom

Nato dodamo nasekljano zelenjavo.

Enolončnica z mesom in fižolom

Dobro premešamo, pokrijemo in dušimo približno 20 minut. Nato dodamo vse navedene začimbe, zelišča, paradižnikov koncentrat, moko in dolijemo vodo. Takoj dobro premešamo, da se moka ne sprime v kepice.

Enolončnica z mesom in fižolom

Pokrito ponovno kuhamo približno 20 minut in občasno premešamo.

Enolončnica z mesom in fižolom

Rjavi fižol pretlačimo in ga proti koncu kuhanja stresemo v lonec, skupaj z rdečim fižolom in koruzo.

Enolončnica z mesom in fižolom

Lonec pustimo še nekaj časa na štedilniku, da enolončnica še malo prevre (približno 5 minut).

Enolončnica z mesom in fižolom

Enolončnico z mesom in fižolom lahko postrežemo takoj, ali pa jo shranimo na hladno in jo naslednji dan pogrejemo ter postrežemo.

Enolončnica z mesom in fižolom

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor