Enolončnica z mesom in fižolom
Že samo ime enolončnica pove, da gre za jed, ki se kuha v enem loncu in vsebuje vse sestavine, katere lahko pripravimo kot samostojne , npr. kot kosilo ali večerjo. Torej, enolončnica je kosilo ali pa večerja, skratka obrok, pri katerem je glavna jed s prilogami združena v enem loncu. Priprava je enostavna. Enolončnica z mesom in fižolom je lonec združenih okusov, tako mesnih, kot zelenjavnih in vsakdo bo v njej našel nekaj zase. Za ljubitelje bolj pekoče hrane, lahko dodamo pekoči feferon (čili). Jaz jo ponavadi skuham en dan prej, da še malo počiva in okusi postanejo intenzivnejši. Verjemite, naslednji dan je še boljša.
Enolončnica z mesom in fižolom – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- nož
- deska za rezanje
- kuhalnica
- velika jušna žlica
- mala čajna žlička
Enolončnica z mesom in fižolom – sestavine
Za 5 oseb:
- 500 g mešanega mletega mesa
- 2 veliki žlici olivnega olja
- cca 160 g čebule
- 3 stroki česna
- cca. 150 g svežega paradižnika
- cca. 100 g rdeče paprike (sveže)
- cca. 100 g zelene paprike (sveže)
- 1 feferon (po želji pekoč)
- 140 g koruze (iz pločevinke)
- 240 g rdečega fižola v zrnju (iz pločevinke)
- 240 g rjavega fižola v zrnju (iz pločevinke)
- 2 lovorova lista
- ščepec mlete kumine
- 1 velika žlica paradižnikovega koncentrata v tubi
- 2 žlički mlete rdeče sladke paprike
- 2 veliki žlici bele ostre moke
- 2 žlički soli (po okusu)
- ščepec popra
- 1 žlička suhe zelenjavne mešanice (Vegeta)
- 7 do 8 dl mlačne vode
Enolončnica z mesom in fižolom – postopek:
Na olju prepražimo česen in čebulo, da postekleni.
Dodamo meso in pražimo približno 10 minut. Občasno premešamo.
Nato dodamo nasekljano zelenjavo.
Dobro premešamo, pokrijemo in dušimo približno 20 minut. Nato dodamo vse navedene začimbe, zelišča, paradižnikov koncentrat, moko in dolijemo vodo. Takoj dobro premešamo, da se moka ne sprime v kepice.
Pokrito ponovno kuhamo približno 20 minut in občasno premešamo.
Rjavi fižol pretlačimo in ga proti koncu kuhanja stresemo v lonec, skupaj z rdečim fižolom in koruzo.
Lonec pustimo še nekaj časa na štedilniku, da enolončnica še malo prevre (približno 5 minut).
Enolončnico z mesom in fižolom lahko postrežemo takoj, ali pa jo shranimo na hladno in jo naslednji dan pogrejemo ter postrežemo.
Dober tek!