Enolončnica s stročjim fižolom in gobicam
Enolončnica s stročjim fižolom in gobicam je odlična in lahka poletna jed, ko imamo dovolj stročjega fižola na vrtu. Če stročji fižol zamrznimo, lahko to zdravo enolončnico kuhamo čez celo leto. Je ena izmed mojih najljubših enolončnic, po receptu moje mame.
Enolončnica s stročjim fižolom in gobicam – pripomočki:
- večji lonec
- kuhalnica
- ponev
- krožniki
- žlica
- žlička
- nož
Enolončnica s stročjim fižolom in gobicam – sestavine:
Za 4 osebe
- 600 g stročjega fižola
- 5 srednje velikih krompirjev
- 200 g mešanih gobic (lisičke, šampinjoni, jurčki,…)
- 1 večji korenček
- nekaj listov pora
- majhna kocka gomolja zelene
- peteršilj (listje in korenino)
- luštrek
- žlička sladke paprike v prahu
- žlica paradižnikove mezge
- 2 žlici moke
- olivno olje
- žlička mešanice začimb
- sol
Enolončnica s stročjim fižolom in gobicam – postopek:
Najprej si pripravimo zelenjavo in gobice. Krompir in korenček narežemo na kolobarje. Stročji fižol prerežemo na pol. Gobice raztrgamo na manjše dele.
Vso zelenjavo razen krompirja damo v večji lonec za kuhanje in nalijemo toliko vode, da pokrijemo vso zelenjavo. Dodamo še por, gomolj zelene, luštrek in peteršilj.
Ko voda zavre dodamo še krompir ter solimo. Prav tako dodamo še mešanico začimb in paradižnikovo mezgo. Kuhamo približno 30 – 40 minut oziroma tako dolgo, da je zelenjava kuhana.
Posebej v ponvi naredimo prežganje, tako da na olivnem olju prepražimo moko. Dodamo še žličko rdeče paprike, da bo enolončnica dobila lepo rdečo barvo. Prežganje dodamo v enolončnico in pustimo, da se kuha še nekaj minut na srednjem ognju. Če je pregosto dodamo še malo vode.
Postrežemo jo kot samostojno jed ali zraven enolončnice s stročjim fižolom ponudimo še različne sadne cmoke ali štruklje.
Dober tek!