Bučkin čips s česnom, parmezanom in lešniki
Bučkin čips s česnom, parmezanom in lešniki je simpatična jed, ki jo lahko postrežemo tako kot prilogo za kosilo, kot tudi za prigrizek k vinu ali pivu, lahko pa tudi nadomesti slane prigrizke na zabavi s prijatelji. Sama priprava je zelo enostavna, nam bo pa vzela nekaj več časa. Bučkin čips s česnom, parmezanom in lešniki je različica poznanih pohanih bučk, ki pa je zaradi dodanih začimb in sestavin (česen, parmezan in lešniki) bolj aromatična in zanimiva. Jed je primerna za vegetarijance, je pa zaradi cvrtja bolj kalorična.
Za pripravo potrebujemo:
- rezalno desko
- nož
- 2 plitki posodi
- 1 globoko posodo
- globoko posodo za cvrtje ali fritezo
- penovko
- 2 večja krožnika (1 za odcejanje, 1 za serviranje)
- vilice
- večje cedilo
- kuhinjski papir ali serviete za odcejanje
Sestavine za bučkin čips s česnom, parmezanom in lešniki:
Za 4 osebe potrebujemo:
- 2 srednje veliki bučki
- sol
- 3 stroke zdrobljenega ali sesekljanega česna
- 2 jajci
- približno 2 dl mleka
- moka
- drobtine
- 150 g naribanega parmezana
- 100 g grobo mletih lešnikov
- 1,5 l rastlinskega olja
Postopek za pripravo bučkinega čipsa s česnom in parmezanom:
Bučki dobro operemo, osušimo ter odrežemo nastavek za cvet in pecelj. Bučki narežemo na tanke rezine (cca, 2-3 mm), jih po plasteh zložimo v cedilo in vsako plast posolimo in potresemo z zdrobljenim ali sesekljanim česnom. Tako pustimo bučke stati približno 1uro, lahko tudi več.
Ko so bučke odcejene, pripravimo sestavine za paniranje: v eno plitko posodo nasujemo moko, v drugo pa drobtine ter jim primešamo še nariban parmezan in mlete lešnike. V globoko posodo ubijemo obe jajci, dodamo mleko in razžvrkljamo. Bučkine rezine nato vsako posebej najprej iz obeh strani pomokamo.
Odvečno moko otresemo, nato rezino potopimo v jajčno mešanico, odcedimo ter jo z obeh strani povaljamo v mešanici drobtin, parmezana in lešnikov. Na koncu jo dobro otresemo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh rezin bučk. Panirane rezine odlagamo na velik krožnik, po možnosti tako, da se med seboj ne dotikajo.
V globoki posodi za cvrtje ali fritezi segrejemo olje. Olje je primerne temperature, ko začne bučka, ki jo pomočimo vanj, cvrčati. V ogreto olje položimo nekaj rezin paniranih bučk, vendar ne preveč, da se ne bi med seboj sprijele. Bučkine rezine cvremo na vsaki strani 2 -3 minute, oz. do lepe zlatorjave barve. Zaradi lešnikov in parmezana, pomešanih med drobtinami, bo skorja bolj porjavela, kot bi sicer, vendar je to normalno. Ocvrte bučke previdno s penovko poberemo iz olja ter jih položimo na krožnik, ki smo ga obložili s kuhinjskimi papirnatimi brisačami ali servietami, da se odcedijo. Čez kakšno minuto jih preložimo na servirni krožnik. Postrežemo jih takoj, še sveže, saj ostanejo hrustljave le približno 2 uri.
Dober tek!