Ajdove blazinice
Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita, ima vrsto zdravilnih učinkov in jedi iz ajdove moke niso praviloma neokusne, kakor nekateri mislijo. Ko boste poskusili ajdove blazinice z nadevom iz skute in prosene kaše, boste zagotovo spremenili mnenje in večkrat posegli po jedeh pripravljenih z ajdo.
Ajdove blazinice – pripomočki
- posoda za mesenje
- posoda za kuhanje
- površina za valjanje
- kuhalnica
- valjar
- žlica
- model za rezanje testa ali kozarec
Ajdove blazinice – sestavine
(za 6-8 oseb)
Sestavine za testo:
- 500 g ajdove moke
- 3 žlice kisle smetane ali jogurta
- 1 žlička soli
- 2 dl vrele vode
Sestavine za nadev:
- 90 g prosene kaše
- 180 g skute
- 2 jajca
- 1 žlička soli
Ajdove blazinice – postopek
Moko stresemo v posodo za mesenje in jo prelijemo z vrelo vodo. Posipamo s soljo, dodamo kislo smetano ali jogurt in premešamo s kuhalnico. Če ni vsa moka mokra, dodamo še vode.
Sestavine zgnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo na približno 0,5 cm debeline.
Med tem časom skuhamo proseno kašo tako, da jo stresemo v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 20 minut,
Kašo precedimo, stresemo v posodo s skuto in dodamo jajce, sol in dobro premešamo.
Z modelom za rezanje ali s kozarcem izrežemo kroge poljubne velikosti. Jaz sem izrezala malo večje. Na izrezano testo nadevamo nadev in pokrijemo z drugim delom testa ter po robovih pritisnemo z vilico ali kar stisnemo s prsti.
Ajdove blazinice so pripravljene za kuhanje, lahko pa jih tudi zamrznemo in uporabimo kasneje.
Blazinice polagamo v vrelo osoljeno vodo in jih počasi kuhamo tako dolgo, da se dvignejo na površino ter jih nato v napol pokriti posodi kuhamo še dobrih pet minut. Postrežemo jih kot prilogo k raznim jedem (mesu, omakam, zelenjavi) ali kot samostojno jed, začinjeno npr. s prepraženo čebulo in kislo smetano ali pa z ocvirki.
Poskusite in okusili boste, da je ajda v pravi kombinaciji res okusna. Dober tek!