Ajdove blazinice
Print Friendly, PDF & Email

Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita, ima vrsto zdravilnih učinkov in jedi iz ajdove moke niso praviloma neokusne, kakor nekateri mislijo. Ko boste poskusili ajdove blazinice z nadevom iz skute in prosene kaše, boste zagotovo spremenili mnenje in večkrat posegli po jedeh pripravljenih z ajdo.

Ajdove blazinice

Ajdove blazinice – pripomočki

  • posoda za mesenje
  • posoda za kuhanje
  • površina za valjanje
  • kuhalnica
  • valjar
  • žlica
  • model za rezanje testa ali kozarec

Ajdove blazinice – sestavine

(za 6-8 oseb)

Ajdove blaziniceSestavine za testo:

  • 500 g ajdove moke
  • 3 žlice kisle smetane ali jogurta
  • 1 žlička soli
  • 2 dl vrele vode

Sestavine za nadev:

  • 90 g prosene kaše
  • 180 g skute
  • 2 jajca
  • 1 žlička soli

Ajdove blazinice – postopek

Moko stresemo v posodo za mesenje in jo prelijemo z vrelo vodo. Posipamo s soljo, dodamo kislo smetano ali jogurt in premešamo s kuhalnico. Če ni vsa moka mokra, dodamo še vode.

Ajdove blazinice

Sestavine zgnetemo v gladko testo.

Ajdove blazinice

Testo razvaljamo na približno 0,5 cm debeline.

Ajdove blazinice

Med tem časom skuhamo proseno kašo tako, da jo stresemo v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 20 minut,

Ajdove blazinice

Kašo precedimo, stresemo v posodo s skuto in dodamo jajce, sol in dobro premešamo.

Ajdove blazinice

Z modelom za rezanje ali s kozarcem izrežemo kroge poljubne velikosti. Jaz sem izrezala malo večje. Na izrezano testo nadevamo nadev in pokrijemo z drugim delom testa ter po robovih pritisnemo z vilico ali kar stisnemo s prsti.

Ajdove blazinice

Ajdove blazinice so pripravljene za kuhanje, lahko pa jih tudi zamrznemo in uporabimo kasneje.

Ajdove blazinice

Blazinice polagamo v vrelo osoljeno vodo in jih počasi kuhamo tako dolgo, da se dvignejo na površino ter jih nato v napol pokriti posodi kuhamo še dobrih pet minut. Postrežemo jih kot prilogo k raznim jedem (mesu, omakam, zelenjavi) ali kot samostojno jed, začinjeno npr. s prepraženo čebulo in kislo smetano ali pa z ocvirki.

Ajdove blazinice

Poskusite in okusili boste, da je ajda v pravi kombinaciji res okusna. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor