Slastni rolančki s šunko in sirom
Hrustljavi rolančki s sirom z mehkobo ob ugrizu, gredo v slast zjutraj ob toplem napitku, ravno tako pa se priležejo ob večerih s kozarčkom dobrega vina ali piva. Po njih posegajo tako mladi kot malo manj mladi in so dobrodošel prigrizek ob vseh priložnostih, kajti prostorček v želodčku za rolančke se vedno najde, pa naj bomo še tako siti.
Kaj potrebujemo za Slastne rolančke s šunko in sirom
- plastično posodo za mesenje testa
- prostor za valjanje testa
- podlogo za valjanje testa
- valjar
- nož za razrez testa
- desko za rezanje
- kuhinjsko krpo
- čopič za nanos premaza
- papir za peko
- pekač
Sestavine za testo za Slastne rolančke s šunko in sirom
- 1 kg moke
- 2 dl olja
- 2 žlički soli
- 2 žlički sladkorja
- 1 zavojček kvasa
- 5 dl mleka
Sestavine za nadev za Slastne rolančke s šunko in sirom
- šunka
- sir
Sestavine za premaz za Slastne rolančke s šunko in sirom
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- sezamova semena
Postopek za pripravo Slastnih rolančkov s šunko in s sirom
V 1 dl mlačnega mleka nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Posodico pustimo na toplem, da kvas naraste. V moko vmešamo sol, dodamo narasel kvas, olje in preostalo mleko ter zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da je testo voljno in gladko. Testo razdelimo na pet delov ter vsakega oblikujemo v hlebček. Hlebčke položimo na pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo vzhajati, da narastejo na dvojno velikost.
Posamezni hlebček razvaljamo v krog.
Krog testa razrežemo na 8 ali 16 kosov, odvisno ali želimo večje ali manjše rolančke.
Šunko in sir nasekljamo na koščke.
Na vsak izrezan kos nadevamo nekaj koščkov šunke in sira ter testo rolamo od širokega dela proti ozkemu.
Na manjše kose nadevamo nekoliko manj šunke in sira, da jih lažje zrolamo.
Rolančke položimo v pekač na papir za peko, premažemo z razžvrkljanim jajcem v katerega smo dodali mleko, posipamo s semeni ali s sirom, po želji pa jih lahko še posolimo.
Nekaj minut jih pustimo še vzhajati, da se testo malo napne in jih damo peči v segreto pečico na 180 stopnij.
Pečemo jih približno 20 minut oz. toliko časa, da se zlatorumeno obarvajo.
Naj vam teknejo za dobro jutro ali za lep večer!