Karamelno – sezamov drobljenec
Print Friendly, PDF & Email

Ali želite prigrizniti nekaj sladkega in hrustljavega? Tu je karamelno – sezamov drobljenec, ki prebudi vaše brbončice in lahko ga jeste vsak dan po malo, saj zdrži svež kar nekaj časa. Zelo enostaven za pripravit in tako zelo okusen.

Karamelno-sezamov-drobljenec-6

Karamelno – sezamov drobljenec – pripomočki:

  • kozica
  • nizek pekač
  • peki papir
  • čopič ali papirnata brisača
  • žlica
  • lopatka

Karamelno – sezamov drobljenec – sestavine:

  • 60 g sezama
  • 150 g sladkorja (belega ali rjavega)
  • malo sončničnega olja

Karamelno – sezamov drobljenec – postopek:

Peki papir damo čez pekač (uporabimo kar tistega širokega za v pečico). Sončnico olje premažemo s čopičem ali papirnato brisačko čez peki papir. To naredimo zato, da bomo kasneje karamelno – sezamov drobljenec lažje odlepili od papirja.

Karamelno-sezamov-drobljenec-1

Ponev damo na ogenj in jo dobro segrejemo. Vanj stresemo sezam in ga enakomerno porazdelimo. Sproti pa nenehno mešamo. Ko sezam dobi barvo in zelo lepo zadiši, ga odstranimo iz posode.

Karamelno-sezamov-drobljenec-2

Ogenj malenkost zmanjšamo na srednjo moč in v posodo dodamo sladkor. Počakamo, da se začne topiti v karamelo in vmes ne mešamo! Pazimo, da se nam ne zažge, zato raje sladkor topimo na nižji temperaturi.

Karamelno-sezamov-drobljenec-3

Ko je sladkor stopljen, dodamo sezam. Sedaj na hitro premešamo.

Karamelno-sezamov-drobljenec-4

Sledeč postopek se odvija zelo hitro, zato bodite hitri in natančni. Ko sladkor in sezam premešamo, karamelo preložnimo na peki papir. Ker se karamela hitro trdi, jo z žlico hitro razmažemo na debelino 2 – 3 mm.

Karamelno-sezamov-drobljenec-5

Ko smo gotovi, pustimo karamlno – sezamov drobljenec da se ohladi (približno pol ure). Nato pa ga odstranimo od peki papirja ter nalomimo na poljubno veliko koščke.

Postrežemo ga takoj, kar pa ne uspete pojesti lahko hranite v stekleni ali plastični posodi kar nekaj časa. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor