Slastne domače žitne ploščice
Žitne ploščice so mala energijska bombica, ki nas za nekaj časa nasitijo in napolnijo z energijo. Ni treba, da jih po zasoljeni ceni kupujemo, kajti na čisto enostaven način lahko sami naredimo slastne domače žitne ploščice. Pa še okus lahko izbiramo in prilagajamo. Uporabimo različne oreščke: mandlje, lešnike, pistacijo, orehe, indijske oreščke, neslane arašide, makadamijo, brazilske oreščke … Od suhega sadja lahko izbiramo: suhe marelice, fige, brusnice, dateljne, rozine, suhe krhlje hrušk, jabolk … Dodajamo razna semena: sončnična, bučna, lanena, ovsena … Okus lahko okrepimo z raznimi dodatki: cimet, ingver, bio limonina ali pomarančna lupinica …
Nikoli več jih ne boste kupovali. Lahko jih naredite “na zalogo” in zamrznete. Pred uporabi jih samo odtalite.
Slastne domače žitne ploščice – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za mešanje
- sekljalnik
- žlica
- nož
- pekač mere 30 cm x 20 cm
- peki papir
- ponev
Slastne domače žitne ploščice – sestavine:
Za 12 ploščic: dožine 12 cm, višine 1,8 cm, širine 3 cm
- 200 g različnih vrst oreščkov
- 50 g dateljnov
- 50 g suhega sadja po izbiri
- 2 žlici čokoladnih kapljic temne čokolade
- 100 g zmehčanega masla
- 50 g stolčenih ovsenih kosmičev
- 1 žlica lanenih semen
- 4 žlice medu
Obliv:
- 100 g bele čokolade
- cca. 50 ml sladke smetane
Slastne domače žitne ploščice – postopek:
Pripravimo si sestavine in oreščke grobo sesekljamo.
Sesekljane oreščke, sesekljano suho sadje, čokoladne kapljice, lanena semena in ovsene kosmiče pomešamo v večji skledi. Dodamo zmehčano maslo in med.
Maslo naj bo mehko, da bomo lažje premešali in združili vse sestavine.
Premešano maso v sekljalniku še bolj fino zmeljemo.
Pekač obložimo s peki papirjem in maso enakomerno porazdelimo do robov. Višina mase naj ne bo višja od 1,8 cm.
Maso spečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 20 minut. Po pečenju vzamemo pekač iz pečice in ker je masa še mehka, jo pustimo v pekaču, da se ohladi. Ko se masa ohladi, postane trda. Zaradi lažjega in lepšega rezanja na rezine, damo maso za 40 minut v zmrzovalnik. Nato narežemo poljubno velike ploščice.
Ploščice ponovno vrnemo v zmrzovalnik za dobro uro ali več, da jih bomo kasneje lažje obdelovali.
Odmerimo 50 ml sladke smetane in jo do vretja segrejemo. Vročo smetano prelijemo čez nalomljeno belo čokolado in mešamo tako dolgo, da se vsa stopi. Po potrebi, če je pregosta, dolijemo še kakšen ml sladke smetane, ki jo predhodno segrejemo do vretja. Oblijemo samo zgornji del in stranske dele žitnih ploščic. Posodo z oblivom imejmo v posodi nad soparo, vendar grelna plošča naj bo izključena ali na indukciji na številki 1.
Če nam ostane še kaj belega čokoladnega obliva, mu prilijemo par kapljic malinove arome in glaziramo.
Slastne domače žitne ploščice pustimo v hladilniku, da se obliv strdi.
Veselo sladkanje!