Temni Šrilanški curry – aromatična začimbna mešanica
Print Friendly, PDF & Email

Če želimo pripraviti zares okusne jedi po svojem okusu, je priprava lastnih, svežih začimbnih mešanic nujna. Poleg tega temnega karija, kot že pripravljene začimbne mešanice, pri nas ne bomo našli. Vse sestavine so dostopne tudi v naših trgovinah, nekoliko problemov imamo lahko le s karijevimi listi, ki pa jih lahko brez večjih posledic izpustimo iz recepta. Tule je torej predlog za pripravo dišečega temnega šrilanškega karija, ki je nujen pri pripravi slastne istoimenske jedi.

TemniSrilanskiCurryZacimbnaMesanica-01

Temni Šrilanški curry – pripomočki:

  • ponev
  • kuhalnica
  • kavni mlinček ali terilnik

Temni Šrilanški curry – sestavine:

  • TemniSrilanskiCurryZacimbnaMesanica-02

    6 zvrhanih jedilnih žlic koriandrovih semen

  • 2 zvrhani jedilni žlici semen kumine
  • 1 čajna žlička janeževih semen
  • 1 čajna žlička temnih gorčičnih semen
  • 1 čajna žlička celega črnega popra
  • 1 cimetova paličica
  • 5 nageljnovih žbic
  • 5 strokov kardamoma
  • 5 suhih karijevih listov

Temni Šrilanški curry – postopek:

Cimetovo paličico nalomimo na manjše kose, kardamomove stroke zarežemo oziroma odpremo. Vse sestavine stresemo v ponev, kjer jih na srednje močnem ali nekoliko šibkejšem ognju ob stalnem mešanju pražimo. Ob nežnem pokljanju semen ne pozabimo uživati ob dišavah, ki se pri tem sproščajo in ki nam bodo še posebej pri srcu v hladnejšem zimskem času. Ko začimbe opazno porjavijo, jih odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladijo.

TemniSrilanskiCurryZacimbnaMesanica-03

Ohlajeno začimbno mešanico nato zmeljemo s pomočjo kavnega mlinčka ali v terilniku ter jo shranimo v nepredušno zaprto posodo.

TemniSrilanskiCurryZacimbnaMesanica-04

Sam začimbno mešanico najraje pripravim isti dan, ko se odločim kuhati tudi kari, saj je sveža zagotovo najboljša. Seveda pa nam bo v nepredušno zaprti posodi zdržala tudi več tednov.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor