Polnjeni čili
Print Friendly, PDF & Email

Ko omenimo čili, takoj pomislimo na pekoče jedi. Še zdaleč niso vsi čiliji enako pekoči. Njihovo ostrino določa vsebnost kapsaicina in ravno kapsaicin je znan po tem, da pomaga pri mnogih bolezni. Vendar, danes ne bomo zdravili, temveč razvajali brbončice v gurmanski specialiteti, kot so polnjeni čiliji.

polnjeni-cili-9Polnjeni čili – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nožek
  • žlička
  • lonec
  • penovka
  • cedilo
  • skodela
  • vilica
  • stekleni kozarci

Polnjeni čili – sestavine:

Sestavine za dva 3 dl kozarca

  • zreli plodovi čilija
  • 1 dl kisa za vlaganje
  • 3 dl vode
  • žlička soli
  • kavna žlička sladkorja
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 75 g kremnega sira
  • 50 g tune iz konzerve

Polnjeni čili – postopek:

Izberemo čilije, ki imajo trebušasto ali okroglo obliko, da jih bomo lažje polnili. Seveda ne smemo pozabiti kako pekoče želimo in se tudi na osnovi tega odločimo katere bomo izbrali.

polnjeni-cili-1

Plodove čilija operemo pod tekočo vodo in jih osušimo. Vsakemu posebej odrežemo kapico in sicer malo nižje kot običajno, da bo nastala večja odprtina zaradi kasnejšega polnjena. Priporočljivo je, da pri tem rokujete v rokavicah, kajti pekočina še kar nekaj časa ostane na prstih, ki nevede zaidejo v usta ali si obrišemo oči …

polnjeni-cili-2

Ko smo čilijem odstranili kapice, jih je potrebno očistiti še notranjih koščic in sten. To najlažje storimo z ozkim zgornjim delom žlice. Ročaj žlice naslonimo na vidne stene čilija in z rahlim pritiskom navzdol, le te popustijo. Nato vsebino s koščicami samo še izvlečemo.

polnjeni-cili-3

Lonec s kisom in vodo postavimo na ogenj. Dodamo še sol in sladkor. Po želji lahko dodamo še začimbe, vendar niso obvezne: zrna popra, lovorov list, česen … V vreli mešanici kisa in vode čilije za cca. 2 minuti blanširamo. Nato jih s penovko poberemo ven in jih nekaj časa pustimo na cedilu, da se osušijo. Vsak čili posebej preverimo, če se mu morda v notranjosti ne zadržuje tekočina in jo odlijemo.

polnjeni-cili-11

V skodelo odtehtamo kremni sir in tuno iz konzerve ter ju z vilico združimo v enotno zmes. Po želji lahko še solimo.

polnjeni-cili-12

In sedaj nam je preostalo samo še, da vsak čili posebej napolnimo s filo, ki smo jo naredili iz kremnega sira in tune. Res je, da je izvedba precej zamudna, še posebno, če smo izbrali manjše čilije. Vendar ob gurmanskih užitkih te specialitete, boste pozabili na vložen trud in čas.

polnjeni-cili-8

Polnjene čilije naložimo v hladne kozarce, ki smo jih predhodno dobro umili in sterilizirali. Čilije v kozarcih samo še zalijemo z olivnim oljem in dobro zapremo.

polnjeni-cili-9

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor