Zelenjavna omaka za ozimnico po moje
Print Friendly, PDF & Email

Ko zelenjava bogato obrodi, ne moremo vsega pridelka sproti porabiti. Nekaj zelenjave lahko shranimo v zamrzovalnik, a ta zavzame veliko prostora. Lahko pa že sredi poletja pripravimo okusno omako za različne priložnosti in jo shranimo v kozarčke za vlaganje. Priprava je povsem enostavna. Vso zelenjavo, ki jo najdemo na vrtu očistimo, narežemo in zmečemo v lonec, na koncu pa zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Zveni preprosto? Saj tudi je. Količine v receptu so zgolj okvirne. Poljubno lahko spreminjate razmerje sestavin, kakor tudi izbor vrtnin. Po okusu lahko katero povrtnino dodate ali odvzamete, morda dodatne še kakšno dišavnico ali začimbo. Omako lahko uporabite kot polivko za testenine, njoke, rižote, dodate jo lahko k mesnim jedem ali pa iz nje pripravite juho.

Zelenjavna omaka za ozimnico po moje – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • lupilec (ni nujno)
  • tehtnica
  • velik lonec (vsaj 5 l) s pokrovko
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • zajemalka
  • žlica
  • merilni val
  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • odeja

Zelenjavna omaka za ozimnico po moje – sestavine:

za približno 3 l omake

  • 200 g čebule
  • 200 g paprike
  • 1 kg paradižnika
  • 300 g jajčevcev
  • 600 g stročjega fižola
  • 400 g korenčka
  • 800 g buč
  • 0,5 l vode
  • 1 žlica soli

Zelenjavna omaka za ozimnico po moje – postopek:

Vso zelenjavo očistimo, olupimo, odstranimo peclje in druge morebitne neužitne dele. Bučo olupimo in ji odstranimo sredico s semeni. Namesto poljubne sorte buč, lahko uporabimo tudi mlade bučke (cukine). V tem primeru ni potrebno lupiti in odstranjevati sredice. Vso zelenjavo zrežemo na manjše kose in jo damo v velik lonec.

Nato zalijemo z vodo, solimo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo približno 45 minut, nato pa še kakšnih 10 minut brez pokrovke, da nekaj vode izpari. Čas kuhanja je odvisen od sorte zelenjave. Najbolje bo, da preverimo, kdaj je zelenjava mehka. Vmes večkrat premešamo.

Nato lonec odstavimo s štedilnika oziroma ga izklopimo in s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega. Lonec postavimo nazaj na štedilnik le za toliko časa, da se zelenjavna omaka znova segreje do vrenja. Pri tem bodite pazljivi, da se ne opečete z brbotajočo zmesjo.

Še vročo omako naložimo v čiste kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo.

Kozarce zavijemo v odejo ali krpo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Če bomo v kozarce naložili res vročo omako, dodatna pasterizacija ni potrebna. Tako pripravljena omaka bo zdržala tudi več let. Omako lahko uporabimo za testenine, njoke, rižote, kot dodatek k mesu …

 

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor