Zelenjava v kozarcu
Zelenjava v kozarcu je že kar na pol pripravljen obrok, katerega lahko uporabimo kot dodatek k najrazličnejšim živilom in je tako kosilo (ali večerja) pripravljeno v zelo kratkem času. Ko sem v stiski s časom, skuham eno od prilog, npr. riž ali testenine in dodam zelenjavo iz kozarca. Seveda se odlično poda tudi k vsem vrstam mesa in omakam. Poleg tega je kozarec zelenjave zelo dobrodošel v času, ko nam vrt ne ponuja sveže zelenjave.
Zelenjava v kozarcu – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- pekač v velikosti pečice
- deska za rezanje
- cedilo
- nož
- električni sekljalnik (multipraktik)
- ribežen
- kuhalnica
- velika jušna žlica
- tehtnica
- štedilnik – grelna plošča
- pečica
- stekleni kozarci s pokrovčki
- lij za polnjenje kozarcev
Zelenjava v kozarcu – sestavine:
Za 4,5-5 l končnega izdelka:
- 1,5 kg paprike (rdeče, zelene, rumene)
- 1,5 kg jajčevcev
- 1,5 kg paradižnika
- 1,5 kg bučk
- 0,7 kg čebule (bele, rdeče)
- 7 strokov česna
- 3 feferoni (po želji pekoči)
- 3 žlice olja za praženje čebule
- 3 žlice olja za praženje jajčevcev
- 3 žlice olja za praženje paprike
- 3 žlice soli (po okusu)
Zelenjava v kozarcu – postopek
Vso zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo nasekljamo ročno ali na električni sekljalnik. Jaz sem vso zelenjavo (razen jajčevcev in bučk) nasekljala z električnim sekljalnikom, saj je ročno sekljanje zelo zamudno. Pri dušenju se zelenjava lepo razmehča in razpusti, tako, da je vseeno, katero tehniko sekljanja uporabimo.
Jajčevce olupimo in nasekljamo na kocke, posolimo (1/2 žlice soli oz. po okusu) in jih pečemo v pečici, v namaščenem pekaču pri 180 °C (klasična pečica) ,približno 20 minut oz. tako dolgo, da se jajčevci zmehčajo in spustijo sok.
Jajčevce vzamemo iz pečice, jih stresemo v cedilo in odcedimo ter shranimo za kasneje.
Na prepraženo čebulo dodamo nasekljan paradižnik, dodamo sol (1 žlico oz. po okusu) in na zmernem ognju dušimo ter občasno premešamo.
Očiščeno papriko nasekljamo, jo vsujemo v naoljen pekač, posolimo (1/2 žlice oz. po okusu) in pečemo v ogreti pečici na 180 °C (klasična pečica) približno pol ure oz. tako dolgo, da se paprika zmehča in spusti sok.
Ko je paprika pečena, jo vzamemo iz pečice. Paprike ne odcedimo, saj bomo uporabili tudi tekočino, ki se je sprostila pri peki.
Bučke olupimo in naribamo na tanke rezance, posolimo (1/2 žlice soli oz. po okusu) in jih pustimo nekaj časa, da spustijo sok.
Ožete bučke dodamo k čebulno paradižnikovi masi, katero ves čas dušimo na zmernem ognju. Vse skupaj premešamo in kuhamo približno 15 minut.
Nato dodamo odcejene jajčevce in premešamo.
V maso dodamo še papriko skupaj s tekočino, ki se je sprostila pri peki le-te, premešamo in kuhamo na zmernem ognju še približno 15 minut.
Tako, zelenjava je pripravljena, da jo shranimo v kozarce. S pomočjo lija napolnimo čiste kozarce in jih zapremo.
Kozarce za 5 minut obrnemo narobe in jih postavimo v vnaprej ogreto pečico na 80°C (ko je pečica dosegla to temperaturo, jo izklopimo). Po 5 minutah kozarce obrnemo v pravi položaj in jih pustimo v pečici, da se počasi ohladijo.
Naslednji dan zelenjavo v kozarcih shranimo v hladen in temen prostor. Ko kozarec odpremo, je najbolje, da porabimo celega in ne hranimo odprtega.
Dober tek!