Zamrznjena sesekljana čebula
Print Friendly, PDF & Email

Čebulo uporabljamo pri pripravi večine jedi. Brez nje pri kuhi skoraj ne gre. Se pa marsikdaj zatakne pri vprašanju, kako shraniti čebulo za ozimnico. Ena od variant je shraniti čebulo v skrinjo.
Zakaj v skrinjo, se mnogi vprašajo? Saj smo iz preteklosti navajeni, da se čebula posuši, celo mogoče splete v kite in hrani v kleteh, na temnem in nizki, stalni temperaturi.

  • Marsikdo od nas nima hladne kleti s stalno temperaturo. Veliko ljudi živi v blokih ali tudi hišah, kjer te možnosti kletnega skladiščenja nimajo.
  • Včasih nam jo zagode vreme z vlažnim, mokrim poletjem. Čebula sicer dozori, a se kaj hitro prične proces gnitja in bi jo med sušenjem dosti zgnilo.
  • Ali pa enostavno želimo imeti že pripravljeno čebulo za praženje, sotiranje, itd. pri roki, kadar nam primanjkuje časa za kuhanje med tednom.

Za vse te zagate je odlična ideja v naprej pripravljena, zamrznjena sesekljana čebula.

Pripomočki za zamrznjeno sesekljano čebulo

  • naprava za vakumiranje
  • vrečke za vakumiranje
  • zamrzovalnik

Sestavine za zamrznjeno sesekljano čebulo

  • čebula

Postopek za zamrznjeno sesekljano čebulo

Čebulo očistimo, olupimo in odstranimo kakršnekoli nepravilnosti, če jih ima (obrežemo nagnite dele, izrežemo kakšne druge vrastke, itd).

Zamrznjena sesekljana čebula

Sedaj čebulo narežemo. Vsak od nas ima svoje izkušnje, kako čebulo najhitreje narezati. Najboljši način naj bi bil tale, da čebulo vzdolžno prerežemo na polovico. Vsako polovičko položimo s ploskim delom na rezalno desko in jo čim večkrat zarežemo do koreninskega dela. Pri koreninskem delu je ne prerežemo, kajti tako čebulna polovička ne razpade in jo bomo lahko lažje rezali.

Zamrznjena sesekljana čebula

Na koncu v polovičko čebule naredimo še 2 do 3 prečne reze in jo nato navpično narežemo na nam poljubno velike kocke.

Zamrznjena sesekljana čebula

Zamrznjena sesekljana čebula

Čebulo sedaj porazdelimo v vrečke za vakumiranje. Koliko količinsko damo čebule v katero vrečko je čisto osebna izbira. Pazimo le, da vedno uporabimo celotno vsebino vrečke, oziroma odprte vrečke ne dajemo nazaj v zamrzovalnik. Narezana čebula ima zelo močan vonj, ki zlahka preide na ostale stvari, ki jih imamo v zamrzovalniku.

Zamrznjena sesekljana čebula

Zamrznjena sesekljana čebula

Vrečke nato zvakumiramo, nanje napišemo vsebino, datum zamrznitve in če želite tudi gramažo. Nato paketke čim hitreje zložimo v zamrzovalno skrinjo.

Zamrznjena sesekljana čebula

Tako zamrznjeno čebulo lahko hranimo v zamrzovalniku sigurno pol leta, torej čez celo zimo.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor