Vloženi čemaž
Print Friendly, PDF & Email

Čemaž je zelo zdrava in v naši prehrani izjemno cenjena rastlina. Iz čemaža lahko naredimo kar veliko jedi, a ga žal lahko nabiramo le kratek čas. Da bi lahko v okusni čemaževi omaki, juhi ali namazu uživali dlje časa, vam predlagam, da pripravite vloženi čemaž in v njegovem okusu uživate vse do pozne jeseni. Vloženi čemaž, narejen po tem receptu, bo zadostoval za 3 700-mililitrske kozarce, lahko ga pa uporabimo za pripravo več vrst jedi.

Pripomočki za vloženi čemaž:

  • 3 stekleni kozarci za vlaganje s pokrovom, ki držijo 700 ml
  • deska in nož za rezanje
  • 2 platneni kuhinjski brisači
  • kuhinjska tehtnica
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička

Sestavine za vloženi čemaž:

Za 3 kozarce po 700 ml:

  • 800 sveže nabranega čemaža
  • 30 g soli
  • 7,5 dl olivnega olja

Postopek za pripravo vloženega čemaža:

Vloženi čemaž pripravimo zelo hitro in preprosto. Najprej pripravimo steklene kozarce za vlaganje. Kozarce dobro operemo v vroči vodi, nato pa jih popolnoma osušimo s čisto kuhinjsko brisačo. Enako naredimo tudi s pokrovi. Šele takrat, ko imamo pripravljene kozarce za vlaganje, se lahko lotimo same priprave. Sveže nabrani čemaž najprej operemo in dobro osušimo s kuhinjsko brisačo.

Tako posušeni čemaž narežemo na manjše kose.

Najlažje bomo pripravili vloženi čemaž, če bomo količino opranega in s kuhinjsko brisačo posušenega čemaža v celoti narezali in razdelili na tri približno enake dele, nato pa odtehtali 10 g soli in pripravili v kozarec 2,5 dl olja. Ta količina olja in soli je zadostna za pripravo enega kozarca za vlaganje volumna 700 ml.

Ko je ves čemaž osušen s kuhinjsko brisačo in narezan, sol in olje pa pripravljena, se lahko lotimo vlaganja. Vlagamo tako, da vzamemo stekleni kozarec in na dno kozarca damo malo soli (približno četrtino male čajne žličke). Na sol položimo debelejšo plast narezanega čemaža in polijemo s tremi do petimi velikimi jušnimi žlicami olivnega olja.

Ponovno damo plast čemaža in polijemo s tremi do petimi žlicami olivnega olja. Nato položimo naslednjo, tretjo plast narezanega čemaža in jo posolimo po površini ter zalijemo s tremi do petimi žlicami olja. Na posoljeno in pooljeno podlago ponovno položimo plast narezanega čemaža in polijemo s tremi do petimi žlicami olja. Postopek ponavljamo, vse dokler ne napolnimo kozarca za vlaganje.

Zadnjo, zgornjo plast narezanega čemaža polijemo z olivnim oljem in potrosimo z eno četrtino male čajne žličke soli.

Po enakem postopku napolnimo še ostale kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo. Da bi vloženi čemaž uporabljali čim dlje, ga je potrebno tudi ustrezno skladiščiti. Hranimo ga v mrzlem in temnem prostoru, po odprtju kozarca pa v hladilniku.

Vloženi čemaž je pripravljen, uživajte v njegovem okusu skozi celo leto in ne samo spomladi.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor