Vložena rdeča pesa
Rdeča pesa, zdrava in okusna, dobra je za kri in vrsto drugih stvari. Pripravite si ozimnico in vložite slastno rdečo peso. Vložena rdeča pesa, je lahko imenitna priloga, za nekatere izmed nas pa celo posladek. 😉
Vložena rdeča pesa – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- štedilnik
- kozica
- žlica
- vilica
- kuhalnica
- kozarčki za vlaganje
- aluminijasta folija
- mreža iz pečice
- merica za tekočine
- kuhinjska tehtnica
- kuhinjske krpe
- lij
- zajemalka
- pekač (po potrebi)
- deska za rezanje
- nož
Vložena rdeča pesa – sestavine:
- 1,5 kg rdeče pese
- 1 l vode
- 2 dl vinskega ali jabolčnega kisa
- 2 – 2,5 dl kisa za vlaganje (9%)
- žlička poprovih zrn
- žlica sladkorja
- žlička do dve soli
Vložena rdeča pesa – postopek:
Rdeči pesi odstranimo zelene dele, ter jo temeljito operemo. Zelenih delov ne odrežemo tik pri pesi, ampak cca. en cm stran. Repke pustimo. Rdeče pese naj bodo, kar se le da podobnih velikosti, da se bodo enakomerno skuhale, oz. v tem primeru “spekle”, ker jih bomo zavite pekli v pečici.
Pečico prižgemo na 150°C, iz pečice vzamemo mrežo. Pripravimo kose aluminijaste folije (cca. 20 cm) in v vsak kos, zavijemo dve ali več, manjših rdečih pes.
Zavite v folijo polagamo na mrežo, ko smo zavili in zložili vse, mrežo damo nazaj v pečico in pese pečemo, oz. kuhamo, ker so zavite in se bodo skuhale v svojem soku, 40 minut.
Pod mrežo lahko podstavite pekač, ki lepo sede v pečico, v primeru, da se zgodi, če kakšen zavitek spusti. Če so vaše pese res majhne, torej manjše od 5 cm, jih pečite manj časa, v nasprotnem primeru, več. Vmes lahko preverite, če so kuhane, tako, da zavitek odvijete in peso prebodete z vilico ali nožem. Če želite, lahko peso skuhate v vodi, namesto v pečici. Ko se je pesa skuhala, na štedilnik pristavimo nekoliko večjo kozico, v katero zlijemo vodo in obe vrsti kisa. Dodamo ji še sol, sladkor in zrna popra.
Peso odvijemo iz folije in jo vržemo v mrzlo vodo. tako jo bomo lažje lupili, ker se bo nekoliko ohladila in olupek se bo lažje odstranil.
Olupimo vso peso in jo režemo na poljubne koščke, ali rezine, poljubne debeline. Odvisno, kako vam je bolj všeč, nam je všeč, če bo koščki malenkost večji :).
Narezano peso denemo v vroč kis, počakamo, da zavre, ter jo z žlico polnimo v ogrete čiste kozarčke. Kozarčke lahko ogrejete v pečici na 50°C, ali z vročo vodo.
Kozarčke napolnimo do vrha, ter nato s pomočjo zajemalke in lija, prilijemo vroč kis.
Kozarčke dobro zapremo, zavijemo jih v kuhinjske krpe in jih pokrite pustimo, da se počasi hladijo do naslednjega dne.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah