Vložen stročji fižol v kis – za solate
Print Friendly, PDF & Email

Sedaj, ko je letina stročjega fižola, si ga lahko shranimo za ozimnico kot vložen stročji fižol v kis – za solate. Nato pa si lahko čez celo zimo in pomlad delamo božansko dobre solate. Pri nas temu vloženemu stročjemu fižolu dodamo samo malo čebule in bučnega olja. In solata je takoj pripravljena, da jo postrežemo.

Vložen stročji fižol v kis za solate

Pripomočki za vložen stročji fižol v kis – za solate:

  • kozarci 500 ml
  • pokrovčki
  • zaščitne mrežice

Sestavine za vložen stročji fižol v kis:

Za 8 kozarcev po 500 ml:

  • 2 kg stročjega fižola
  • 2 litra vode
  • 2 žlici soli
  • 170 ml kisa (vinskega ali jabolčnega)

Postopek za vložen stročji fižol v kis:

Za vložen stročji fižol je najbolje, da imamo vrsto, ki je brez nitk. Fižol najprej dobro operemo in obrežemo raznih nepravilnosti.
Nato mu odstranimo krajni del pri peclju, špičko na drugi strani lahko pustimo, če nimamo nitaste vrste.

Vložen stročji fižol v kis za solate

Sedaj stroke narežemo na poljubno velike dele. Pri nas imamo radi manjše koščke, tako da jih režem približno na 2 centimetra dolžine.

Vložen stročji fižol v kis za solate

Narezan stročji fižol damo v vodo, kateri smo dodali sol. Vse skupaj zavremo in pustimo vreti 2/3 časa kuhanja stročjega fižola. To je približno 12 minut, vendar je čas vretja zelo odvisen od tega, katero vrsto fižola imamo.
Najpomembneje je, da fižola ne razkuhamo, saj bo nato v vroči tekočini še več ur, dokler se v kozarcih ne bo ohladil.
Ko je fižol kuhan na 2/3, dodamo kis in še enkrat pustimo, da zavre ter ga takoj odstavimo iz kuhalne plošče.

Vložen stročji fižol v kis za solate

Stročji fižol skupaj s tekočino napolnimo v sterilizirane kozarce. (Kozarce lahko steriliziramo tako, da jih prekuhamo v vreli vodi ali pa, da jih damo za 15 minut v pečico na 120 °C).
Prav tako vedno steriliziramo pokrovčke in zaščitne mrežice s prekuhanjem v vreli vodi ali da jih obrišemo z alkoholom.
Na koncu polnjenja dodamo zaščitne mrežice ter dobro zatesnimo s pikrovčki.

Vložen stročji fižol v kis za solate

Kozarce pustimo, da se počasi ohladijo ter jih nato spravimo v temen in ne pretopel prostor.
Vložen stročji fižol v kis – za solate po tem receptu, nam bo brez problema počakal do naslednje sezone stročjega fižola.
Ko bomo kozarec odprli, pa samo dodamo malo olja (pri nas obožujemo bučno olje), čebule po našem okusu in odlična solata bo takoj pripravljena, da jo postrežemo.

Vložen stročji fižol v kis za solate

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor