Višnjeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Dozorele temno rdeče višnje so odlična izbira za vse ljubitelje marmelade. Višnjeva marmelada po tem receptu je pri meni zelo priljubljena, kajti poleg odličnega sladko kislega okusa, mi pred samo pripravo ni potrebno zgubljati časa z odstranjevanjem pešk in je pripravljena brez želirnih sredstev. Po tem receptu bomo naredili okoli 4 kg višnjeve marmelade in uživali v njenem okusu tudi v zimskem času.

Pripomočki za pripravo višnjeve marmelade

  • 6 ali več litrski lonec za kuhanje s pokrovom
  • kovinsko cedilo z večjimi luknjicami
  • 4 litrska posoda za odcejanje narejene marmelade
  • stekleni kozarci za vlaganje s pokrovom
  • kuhalnica
  • velika jušna žlica ali kovinska mrežasta lopatka
  • tehtnica
  • kuhinjska brisača
  • zajemalka

Sestavine za višnjevo marmelado

Za cca. 4 kg višnjeve marmelade:

  • 3,5 kg svežih višenj
  • 2,7 kg sladkorja (izbirate lahko med navadnim belim ali rjavim nerafiniranim sladkorjem)
  • 6 zavojčkov vaniljevega sladkorja

Postopek za pripravo višnjeve marmelade

Višnje dobro operemo in odcedimo. Pregledamo in po potrebi odstranimo poškodovane in gnile sadeže, morebitno listje in peclje.

Oprane in odcejene višnje damo v velik lonec za kuhanje. Višnjam v loncu dodamo odtehtan sladkor in s pomočjo kuhalnice sestavine dobro premešamo. Lonec postavimo na štedilnik, namestimo pokrov in na močnem ognju, sestavine zavremo. Med tem časom višnje in sladkor večkrat premešamo.

Ko sestavine zavrejo in se na površini začne nabirati pena, takoj odstranimo pokrov in zmanjšamo temperaturo kuhanja. Ko višnjeva marmelada zavre, jo na zmernem ognju, odkrito kuhamo 2 uri in med tem časom večkrat premešamo. Paziti moramo, da nam marmelada ne prekipeva čez lonec. Zato prilagodite temperaturo kuhanja.

Ko potečeta dve uri kuhanja, marmeladi dodamo še 6 zavojčkov vaniljevega sladkorja, premešamo in kuhamo še 40 minut na zmernem ognju tako, da marmelada ves čas rahlo vre. Med tem časom pripravim in dobro operemo in osušimo kozarce za vlaganje ter posodo na katero bomo namestili kovinsko cedilo s širokimi luknjicami.

S pomočjo zajemalke, postopoma vlivamo še vročo višnjevo marmelado v cedilo in jo s pomočjo jušne žlice ali kovinske lopatke mešamo in pritiskamo ob cedilo. V posodi, nameščeni pod cedilom bomo na tak način dobili tekoče in goste delčke marmelade, koščice, ki jih zavržemo, pa bodo ostale na cedilu.

Ko končamo z ločevanjem koščic, odstranimo cedilo, odcejeno marmelado dobro premešamo in jo s pomočjo zajemalke vlijemo v steklene kozarce za vlaganje. Kozarce dobro zapremo s pokrovom in pustimo, da se ohladijo.

Višnjeva marmelada je pripravljena. Postavimo jo v temen in hladen prostor, po odprtju jo hranimo v hladilniku.

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor