Višnjeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Višnjeva marmelada narejena po tem receptu je namenjena vsem tistim, ki so ljubitelji bolj kislih, kot pa sladkih marmelad.

Tako pripravljeno višnjevo marmelado lahko uporabimo kot odličen namaz na kosu kruha za zajtrk. Prav tako bo odlična podlaga za pečen biskvit. Če bomo višnjevo marmelado nekoliko segreli, bomo dobili zelo dober preliv za sladolede ali torte. Po tem receptu bomo pripravili 5 kg odlične sladko kisle višnjeve marmelade.

višnjeva marmelada

Pripomočki za višnjevo marmelado

  • veliki lonec s pokrovom za kuhanje marmelade
  • poljubno veliki stekleni kozarčki za vlaganje s pokrovom

Sestavine za višnjevo marmelado

Za 7 kozarcev po 800 ml:

  • 4 kg razkoščičenih svežih višenj
  • 2 kg sladkorja
  • 1 žlica masla
  • 4 vrečke vaniljevega sladkorja
  • iztisnjen sok 4 limon

Kako pripravimo višnjevo marmelado

Višnje operemo pod tekočo vodo in jih pustimo, da se odtečejo. Višnje nato razkoščičimo. To lahko naredimo ročno ali s pomočjo strojčka za razkoščičenje. Razkoščičene višnje damo v velik lonec in postavimo na štedilnik na srednje močan ogenj.

Takoj za tem dodamo 2 kg sladkorja in 4 vrečke vaniljevega sladkorja. Vse dobro premešamo in pustimo, da zavre. Med tem časom višnje in sladkor večkrat premešamo.

Takoj, ko sestavine v loncu zavrejo, dodamo 1 veliko jušno žlico masla, ta bo preprečila ustvarjanje odvečne pene. Ponovno dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo 2 uri.

Med kuhanjem marmelado večkrat premešamo. Ko čas kuhanja poteče, dodamo še iztisnjen limonin sok. Ponovno dobro premešamo in pustimo vreti še 20 minut.

Po poteku tega časa odstranimo lonec z marmelado z ognja in s pomočjo zajemalka še vročo marmelado vlijemo v kozarce za vlaganje.

Napolnjene kozarce tesno zapremo s pokrovom. Tako pripravljene kozarce z marmelado, zložimo drug ob drugega ter jih ovijemo s frotirno brisačo in pustimo, da se do konca in postopoma ohladijo.

Napolnjene in dobro zaprte kozarce postavimo v hladen prostor ter višnjevo marmelado po odprtju hranimo v hladilniku.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor