Sok iz črnega ribeza
Poleg osvežilnega okusa, se temni plodovi črnega ribeza ponašajo s številnimi zdravilnimi učinki. Črni ribez bi naj blagodejno deloval pri revmatičnih obolenjih, vsebuje več vitamina C, kot limone, odličen pa je tudi za diabetike. Če je nabiranje drobnih jagod zamudno, pa je priprava zdravilnega soka toliko bolj enostavna in hitra.
Sok iz črnega ribeza – pripomočki:
- velik lonec
- tehtnica
- palični mešalnik
- cedilo
- kuhalnica
- posoda za nalivanje
- vedro
- posoda za merjenje tekočin
- steklenice s pokrovi
- odeja ali brisača
Sok iz črnega ribeza – sestavine:
za približno 10 l soka
- 3 kg črnega ribeza (lahko nekaj rdečega in nekaj črnega)
- 1 kg sladkorja
- 8 l vode
Sok iz črnega ribeza – postopek:
Ribez očistimo in vsujemo v velik lonec. Posujemo s sladkorjem in zalijemo z litrom vode. Kuhamo, dokler voda ne zavre. Nato s paličnim mešalnikom ribez zmeljemo.
Dobljeno maso precedimo v vedro s sedmimi litri vode. Po želji lahko uporabimo več vode. V tem primeru bo sok manj sladek in ne tako močnega okusa. Lahko pa ga redčimo tudi tik pred uživanjem. Za precejanje uporabimo bolj fino cedilo, da ujamemo tudi manjše delce. Lonec operemo in vanj natočimo vsebino iz vedra. Sok počasi kuhamo in sproti odstranjujemo pene. Ko sok zavre, ga takoj nalijemo v steklenice. Steklenice takoj zapremo s pokrovi in zavijemo v odejo ali brisačo, kjer se naj počasi ohlajajo.
Brbončice vam bodo hvaležne.