Ribezova marmelada z banano
Print Friendly, PDF & Email

Ribez je sadje z mnogimi koristnimi lastnostmi za naše zdravje. Ima pa za dosti ljudi zelo intenziven in kiselkasti okus. Zato vam tokrat predstavljamo ribezovo marmelado z banano, ki ohrani vse dobre lastnosti ribeza, banana pa nam na naraven način osladi marmelado in izniči nekoliko trpek okus ribeza.

Pripomočki za ribezovo marmelado z banano:

  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • kuhalnik
  • zajemalka
  • palični mešalnik
  • posoda za kuhanje

Sestavine za ribezovo marmelado z banano:

Za približno 1,5 litra marmelade:

  • 1 kg rdečega ali črnega ribeza ali mešano
  • 2 večji zreli banani
  • 1 vanilin sladkor
  • 200 g želirnega sladkorja 2:1
  • 2 limoni

Postopek za ribezovo marmelado z banano:

Ribez, ki smo ga nabrali, oberemo iz stebelc in zelo na hitro na cedilu splaknemo pod tekočo vodo. Jaz sem imela polovico rdečega in polovico črnega ribeza. Lahko pa to marmelado delate tako samo z rdečim ali samo s črnim ribezom.

Na en kilogram ribeza potrebujemo dve večji zreli banani. Čim bolj zrele so banane tem več sladkorja vsebujejo in marmelada bo bolj okusna.

Opran ribez stresemo v posodo, banano narežemo na kolobarje in oboje s paličnim mešalnikom zmiksamo v enotno zmes.

Dodamo vanilin sladkor in sok limon ter ob mešanju kuhamo do vretja. Ko zavre zmanjšamo temperaturo in pustimo 20 minut, da marmelada rahlo vre.

Pri nas marmelad nikoli ne pasiramo, ker imamo radi, da so v marmeladi koščki sadja. Če pa komu niso všeč koščki sadja, olupkov ali koščice, pa je potrebno marmelado spasirati in ponovno zavreti.
Po zgoraj opisanem 20 minutnem vretju dodamo želirni sladkor, kuhamo še 3 minute in ribezovo marmelado z banano takoj nalijemo v sterilne kozarce (kozarce damo za 10 minut na 110 ° C v pečico), dobro zapremo s pokrovčki in ohladimo pod deko.

Ribezovo marmelado z banano lahko začnemo uporabljati takoj, ali pa jo damo na temnejše in hladnejše mesto kjer počaka kot ozimnica.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor