Rdeče redkvice vložene v kis
Takrat, ko je čas rdečih redkvic, nam marsikdaj ostajajo v večjih količinah. Zato jih vložimo v kis z začimbami in bodo kasneje, kot ozimnica, odličen in okusen dodatek k narezkom in raznim mesnim ter sirnim jedem.
Pripomočki za rdeče redkvice vložene v kis:
- zaščitne mrežice za kozarce
Sestavine za rdeče redkvice vložene v kis:
Za 4 kozarce po 370 ml:
- 1 kg rdečih redkvic
- 4 lovorjeve liste
- 2 dl kisa za vlaganje
- 5,5 dl vode
- 1,5 žlice soli
- 1/2 žlice sladkorja
- poper v zrnju
Postopek za rdeče redkvice vložene v kis:
Rdeče redkvice očistimo in dobro operemo pod tekočo vodo. Obrežemo, če so na redkvicah kakšne nepravilnosti ali gnilobe. Nato jih osušimo.
Redkvice naložimo v kozarce, ki smo jih pred tem sterilizirali v pečici 15 minut na 120 °C ali prekuhali v vreli vodi, pokrovčke pa ali obrisali z alkoholom ali tudi prekuhali v vreli vodi.
Sedaj na vrh napolnjenih kozarcev damo zaščitne mrežice, da redkvice ne bodo priplavale na površje. Če teh mrežic nimamo, si lahko pomagamo tudi s kakšnimi zobotrebci, palčkami za ražnjice, itd.
Sedaj zavremo kis z vodo in dodamo sol, sladkor, cel poper ter lovorjeve liste. Pustimo vreti eno minuto, nato s to tekočino prelijemo redkvice v kozarcih.
Kozarce dobro zapremo in pustimo, da se na sobni temperaturi počasi ohladijo.
Tako vložene rdeče redkvice so odlična kisla ozimnica. Priloga raznim narezkom, mesnim in sirnim jedem, itd.
Dober tek 😊