Rdeča pesa v alkoholnem kisu
Rdeča pesa se je od nekdaj uporabljala v zdravilne namene, še posebej je veljalo mnenje, da je dobra za kri, saj vsebuje veliko železa, kalija in folne kisline. Vložena v alkoholnem kisu je vedno dobrodošla kot solata, pa naj bo to poleti ali pozimi. Vlaganje pese v kozarce ne zahteva veliko časa, zato jo vsako leto pripravim po istem receptu, ki je kar se da enostaven. Preden jo postrežem, ji dodam še malo olja, strt česen in začimbe po okusu. Odlična je, boste videli.
Rdeča pesa v alkoholnem kisu – pripomočki:
- 2 posodi za kuhanje
- štedilnik – grelna plošča
- pečica (navadna)
- velika žlica
- kozarci za vlaganje s pokrovčki
- vilice
- ribež
- nož
Rdeča pesa v alkoholnem kisu – sestavine:
- 3 kg rdeče pese
- 4 dcl alkoholnega kisa
- 1,6 l vode
- 2 veliki žlici soli
- 3 velike žlice kristalnega sladkorja
- kumina v zrnju
Iz zgornjih sestavin vložimo približno 14-15 večjih kozarcev za vlaganje.
Rdeča pesa v alkoholnem kisu – postopek
Rdečo peso očistimo in operemo. Repkov ne porežemo, da sok rdeče pese ne odteče iz le te. Peso kuhamo dobre pol ure, odvisno od debeline pese. Pazimo, da je ne skuhamo preveč, boljše je, da ostane še malo čvrsta in ne razkuhana.
Iz posode, v kateri smo kuhali peso, odcedimo vodo in pustimo, da se malo ohladi. Potem peso olupimo oz. ogulimo kar z rokami in porežemo repke.
Peso naribamo ročno na ribež ali z drugim pripomočkom, na željeno debelino rezin. Meni so ljubše bolj tanke rezine.
Z veliko žlico peso nadevamo v čiste kozarce za vlaganje. V kozarcu pustimo malo praznega prostora, da ni pesa, potem, ko jo zalijemo s kisom, “zbita” v kepe in se porazdeli po kozarcu.
V drugi posodi pripravimo kis z vodo, sladkorjem in soljo. Mešanico zavremo.
V vsak kozarec po vrhu pese, vsujemo nekaj zrnc kumine.
Peso v kozarcih zalijemo z vrelo mešanico kisa in z vilicami privzdignemo, da se tekočina enakomerno porazdeli po kozarcu.
Kozarce zapremo s pokrovčki in jih postavimo v vnaprej ogreto pečico na 90 stopinj Celzija in pečico po 10 minutah segrevanja na isti temperaturi, odklopimo. Kozarce pustimo v pečici do naslednjega dne, da se počasi ohladijo.
Naslednji dan kozarce pospravimo v hladen in temen prostor. Tako, del ozimnice je pripravljen.