Paradižnikova omaka
Iz svežega paradižnika lahko na zelo preprost način naredimo paradižnikovo omako, ki jo bomo uporabljali skozi celo leto. Bodisi kot samostojno omako ali kot dodatek k pripravi drugih jedi – morskih in mesnih, kot dodatek juham, enolončnicam, omakam, različnim namazom in celo pijačam. Lahko uporabimo kot slano ali sladko različico, saj v pripravi ni dodane soli ali sladkorja.
Pripomočki za paradižnikovo omako
- električni sekljalnik
- 4-5 steklenih kozarcev s pokrovi za vlaganje velikosti 670 g
Sestavine za paradižnikovo omako
Za cca. 3,5 l omake:
- 3,5 kg svežih očiščenih paradižnikov
Kako pripravimo paradižnikovo omako
Zrele paradižnike operemo in odstranimo morebitne poškodovane dele. Paradižnikov ne lupimo in jih samo narežemo na večje kose.
V sekljalniku narezan paradižnik na drobno sesekljamo.
Sesekljan paradižnik stresemo v lonec in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre in ob zmernem vrenju in kuhamo 25 minut. Vmes večkrat pomešamo.
Med tem časom pripravimo kozarce za vlaganje in sicer tako, da dobro oprane kozarce postavimo v pečico in jih segrevamo na 100 °C, 15 minut. Nato jih vzamemo iz pečice in vanje nalijemo še vročo paradižnikovo omako.
Paziti moramo, da kozarcev ne napolnimo čisto do roba kozarca in, da takoj trdno namestimo pokrov. Napolnjene in dobro zaprte kozarce ponovno damo v pečico in jih na 120 °C segrevamo 30 minut. Po poteku tega časa pečico preprosto izklopimo in napolnjene kozarce pustimo, da se popolnoma ohladijo kar v pečici. Naslednji dan vzamemo kozarce iz pečice in jih pospravimo v hladen in temen prostor, najbolje v klet, če jo imamo.
Po odprtju, v kolikor ne porabimo celega, kozarec z omako hranimo v hladilnik. Pri pripravi paradižnikove omake je pomembno, da se držimo celotnega postopka, kajti v tej omaki ni konzervansov, zato je zelo pomembna čistoča kozarcev in natančno sledenje navodilom.
Paradižnikova omaka je pripravljena.
Dober tek! 🙂