Mleta pomarančna lupinica
Pomarančni olupki, lupinice – seveda od ekološko pridelanih pomaranč, so bogate s hranili in antioksidanti. Vsebuje veliko kalcija, kalija in magnezija, zraven tega pa vsebuje pomarančna lupina celo več vitamina C kot njeno sočno meso!
Zato je sušena in mleta pomarančna lupinica lahko idealna sestavina za razne sladice, peciva, piškote, napitke, omake.
Pripomočki za mleto pomarančno lupinico:
- lupilec za krompir, sadje
- sušilec / dehidrator (opcijsko)
- blender / mlinček
- manjši kozarčki s pokrovi
Sestavine za mleto pomarančno lupinico:
Za 100 g mlete pomarančne lupinice:
- 12 do 14 pomaranč
Postopek za mleto pomarančno lupinico:
Pomaranče pred lupljenjem dobro operemo in osušimo. Tukaj moramo res vedeti, da so pomaranče ali iz našega vrta / nasada, kjer jih ekološko pridelujemo, ali iz kakšne druge ekološke pridelave.
Vzamemo lupilec krompirja oz. sadja in z njim čisti ter osušeni pomaranči olupimo samo zgornji, rumeni del povrhnice. Zgolj zgornji del zato, da bomo imeli res koncentrirano mleto pomarančno lupinico.
Te koščke pomarančnih olupkov moramo sedaj dobro posušiti. To lahko naredimo tako v kakšnem sušilcu / dehidratorju za sadje in zelenjavo (na največ 45 °C), ali pa kar na papirju za peko v nekem toplejšem prostoru, kjer ni direktnega sonca. Direktna sončna svetloba namreč vpliva kasneje na barvo – in jo spremeni v rjavo, namesto lepo oranžno.
Ko so pomarančni olupki res dobro posušeni. To traja v sušilcu 1 dan do največ dva dneva, naravno sušenje na papirju pa zahteva vsaj 4 dni sušenja – odvisno tudi od vlage v prostoru, jih lahko zmeljemo v kakšnem mlinčku za kavo ali blenderju v prah. Vedno je odvisno od vas, kako mleto pomarančno lupinico želite. Nekateri imajo radi zmleto dobesedno v prah, drugi z še vidnimi drobnimi koščki lupinice.
Mleto pomarančno lupinico takoj po mletju nasujemo v manjše kozarčke, katerim pripadajo pokrovčki, ki dobro tesnijo. To je pomembno zato, da vlaga iz zraka ne pride več do naše mlete lupinice in tako se delci ne bodo sprijeli med seboj.
Mleto pomarančno lupinico lahko uporabljamo v različne kulinarične namene. Pri peki peciv, piškotov. Uporabino jo lahko pri pripravi sadnih čajev, napitkov, ledenih čajev. Kot dodatek k raznim omakam, sploh pri omakah z azijskim navdihom. Z njeno pomočjo lahko delamo pomarančne kreme za torte, sladice v kozarčkih, pomarančni tiramisu, itd.
Dober tek 🙂