Klasičen džem iz več vrst sadja
Imamo več vrst sadja v manjših količinah? Ali pa nam ostaja kakšno sadje in ga moramo porabiti? V tem primeru je idealna rešitev odličen, klasičen džem iz več vrst sadja! Pripravljen po zelo enostavnem postopku. Skuhamo ga lahko tudi iz manjših količin sadja.
Pripomočki za klasičen džem iz več vrst sadja:
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- tehtnica
- zajemalka
- posoda za kuhanje
- kozarci za vlaganje s pokrovčki
- kuhalnik
Sestavine za klasičen džem iz več vrst sadja
Za 6 kozarčkov po 500 ml:
- 2 kg poljubnega sadja (v danem primeru breskve, jagode, marelice, kivi, pomaranča)
- 3 jabolka (zaradi pektina)
- 2 limoni
- 2 vanilin sladkorja
- 500 g sladkorja
- 2 žlici ruma (opcijsko)
Postopek za klasičen džem iz več vrst sadja
Sadje operemo pod tekočo vodo in ga delno osušimo na krpi. Če bomo sadje predolgo namakali v vodi, se bo le te napilo vode in džem bo bolj tekoč – voden.
Sadje narežemo na centimeter do 1,5 centimetra velike koščke. Ti koščki se bodo med kuhanjem sicer zmanjšali, a v klasičnem džemu morajo biti delčki sadja, da lahko vanje ugriznemo.
Sadje prelijemo s sokom limon in damo kuhati na majhno temperaturo, da se nam ne začne smoditi na dnu. Med mešanjem dodamo še vanilin sladkor in počakamo, da zavre.
Ko zavre, temperaturo še zmanjšamo in pustimo nepokrito vreti 30 minut. Dodamo sladkor (ne potrebujemo želirnega sladkorja, saj smo za zgostitev dodali jabolka ter džem mora biti rahlo tekoč tudi kasneje v hladnem stanju), dobro premešamo, da se sladkor raztopi, če želimo, dodamo rum in pustimo rahlo vreti še 10 minut ob stalnem mešanju.
V pečici med tem steriliziramo kozarce (10 minut na 100 °C) in še vrel džem nadevamo vanje.
Dobro zatesnimo s pokrovčki in pustimo do drugega dneva, da se džem ohladi. Klasičen džem iz več vrst sadja lahko uporabimo v različne namene. Zjutraj namazan na kruh in maslo je odličen zajtrk, lahko ga namažemo v palačinke, polijemo po šmornu, uporabimo v različnih sladicah, itd.
Dober tek 😊!