Jagodni sok
Jagode so zelo priljubljeno sadje in skorajda ni vrtička, na katerem se ne bi bohotile te rdeče zapeljivke. Jagode lahko jemo sveže, v raznih sladicah ali pa jih shranimo za kasnejše uživanje. Iz njih lahko pripravimo marmelado, kompot ali sok. Priprava soka je zelo preprosta.
Jagodni sok – pripomočki:
- nož
- velika skleda
- velik lonec
- kuhalnica
- tehtnica
- palični mešalnik
- vedro
- steklenice s pokrovi
- zajemalka
- lijak
- odeja
Jagodni sok – sestavine:
Za cca. 15 litrov jagodnega soka
- 4 kg jagod
- 1200 g sladkorja
- 50 g citronske kisline
- 12 l vode
Jagodni sok – postopek:
Jagode očistimo in jim odstranimo zelene dele. V lonec natočimo liter vode in dodamo jagode. Posujemo jih s sladkorjem in segrevamo, da se sadje segreje in sladkor raztopi.
Jagode zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Dodamo citronsko kislino in dobro premešamo.
Če imamo dovolj velik lonec, prilijemo še preostanek vode in segrevamo do vrenja. V kolikor nimamo tako velikega lonca, prelijemo jagodno maso v vedro z vodo, premešamo in odtočimo del nazaj v lonec.
Lonec s sokom pristavimo nazaj na štedilnik in segrevamo do vrenja. Vmes odstranjujemo pene.
Ko sok zavre, ga še vročega natočimo v čiste steklenice. Pomagamo si z zajemalko in lijakom ali pa kar z džezvo. Steklenice s sokom dobro zapremo in zavijemo v odejo. Pustimo, da se steklenice počasi ohlajajo. Če smo uporabili manjši lonec, postopek segrevanja ponavljamo, dokler ne skuhamo celotne količine soka.Brbončice vam bodo hvaležne.