Hitro in preprosto narejen domač ajvar
Kdor je že poskusil domač ajvar, ve, kako močno se razlikuje od kupljenega. Mnogi se žal ne odločijo, da bi ga naredili, ker mislijo, da je postopek zapleten in dolgotrajen — paprike je treba speči, olupiti itd. Ne, ni nujno, domač ajvar lahko pripravimo v eni uri, če sledimo receptu za hitro in preprosto narejen domač ajvar. Odkar sem ga prvič poskusila, ga vsako leto delam samo še tako. 🙂
Hitro in preprosto narejen domač ajvar — pripomočki za pripravo:
- štedilnik
- vsaj 5-litrski lonec (raje 10-litrski) s pokrovom
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- kuhalnica
- palični mešalnik
- majhna zajemalka
- žlica
- pečica
- stekleni kozarčki s pokrovom
Hitro in preprosto narejen domač ajvar — sestavine:
- 3 kg rdeče paprike
- 1 kg melancanov
- 8 strokov česna
- 3 jušne žlice sladkorja
- 3 jušne žlice soli
- 8 dl jabolčnega kisa
- 1 l vode
- 2 dl sončničnega olja
- 2 jušni žlici gorčice
Hitro in preprosto narejen domač ajvar — postopek:
Paprike očistimo — odstranimo jim semena in peclje ter jih narežemo na srednje velike kose.
Enako naredimo z melancani.
Stroke česna olupimo in operemo ter prerežemo na polovice.
V loncu (bolje je, da je čim večji, da nam ne bo ajvar letel na vse strani in da bomo zelenjavo lažje pokuhali) zavremo vodo, jabolčni kis, sladkor in sol.
V vrelo vodo stresemo zelenjavo (paprike, melancane in česen; če želite pekočo različico, na tem mestu dodajte nekaj čilijev) ter vse premešamo. Pokrijemo s pokrovom in pustimo na vročem ognju približno 5 minut, dokler zelenjava ne omehča.
Zelenjava mora omehčati, kot je videti na spodnji sliki.
Zelenjavo precedimo, torej zavržemo tekočino, v kateri smo jo prevreli, nato jo s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes.
Zdaj sledi najbolj zoprno opravilo — ajvar je treba na zmernem ognju kuhati 45 minut in neprestano mešati. Če se boste le za minutko oddaljili, ga boste imeli po celi kuhinji. Res bodite vztrajni, stojte ob štedilniku in mešajte. V mislih imejte, da se bo trpljenje kmalu obrestovalo. 🙂 Po 45 minutah počasi dodajamo olje in mešamo s kuhalnico.
Kuhamo še pet minut in nato vmešamo gorčico. Premešamo, pokuhamo še minutko in ajvar je narejen.
Stekleničke in pokrove prej dobro operemo in posušimo v pečici, ogreti na 100 stopinj Celzija. Nato vroč domač ajvar nadevamo v vroče stekleničke. Tudi tu je treba malce več potrpljenja, ker ajvarja ne moremo kar tako precediti skozi cedilo, temveč si moramo pomagati z majhno zajemalko in ga potrpežljivo dodajati.
Stekleničke tesno zapremo in postavimo v vročo pečico. Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in stekleničke pustimo notri pet minut, nato pečico izklopimo, stekleničke pa pustimo čez noč, da se v pečici ohladijo. Tako bo nastal vakuum in domač ajvar se vam zagotovo ne bo pokvaril. Čeprav paprik nismo niti predhodno pekli niti lupili, je ajvar vseeno odličen, tekstura je gladka in “prava”, okus pa odličen.
Dober tek!