Hitro in preprosto narejen domač ajvar
Print Friendly, PDF & Email

Kdor je že poskusil domač ajvar, ve, kako močno se razlikuje od kupljenega. Mnogi se žal ne odločijo, da bi ga naredili, ker mislijo, da je postopek zapleten in dolgotrajen — paprike je treba speči, olupiti itd. Ne, ni nujno, domač ajvar lahko pripravimo v eni uri, če sledimo receptu za hitro in preprosto narejen domač ajvar. Odkar sem ga prvič poskusila, ga vsako leto delam samo še tako. 🙂

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Hitro in preprosto narejen domač ajvar — pripomočki za pripravo:

  • štedilnik
  • vsaj 5-litrski lonec (raje 10-litrski) s pokrovom
  • kuhinjska deska
  • kuhinjski nož
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • majhna zajemalka
  • žlica
  • pečica
  • stekleni kozarčki s pokrovom

Hitro in preprosto narejen domač ajvar — sestavine:

  • 3 kg rdeče paprike
  • 1 kg melancanov
  • 8 strokov česna
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • 3 jušne žlice soli
  • 8 dl jabolčnega kisa
  • 1 l vode
  • 2 dl sončničnega olja
  • 2 jušni žlici gorčice

Hitro in preprosto narejen domač ajvar — postopek:

Paprike očistimo — odstranimo jim semena in peclje ter jih narežemo na srednje velike kose.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Enako naredimo z melancani.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Stroke česna olupimo in operemo ter prerežemo na polovice.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

V loncu (bolje je, da je čim večji, da nam ne bo ajvar letel na vse strani in da bomo zelenjavo lažje pokuhali) zavremo vodo, jabolčni kis, sladkor in sol.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

V vrelo vodo stresemo zelenjavo (paprike, melancane in česen; če želite pekočo različico, na tem mestu dodajte nekaj čilijev) ter vse premešamo. Pokrijemo s pokrovom in pustimo na vročem ognju približno 5 minut, dokler zelenjava ne omehča.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Zelenjava mora omehčati, kot je videti na spodnji sliki.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Nato jo s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Zdaj sledi najbolj zoprno opravilo — ajvar je treba na zmernem ognju kuhati 45 minut in neprestano mešati. Če se boste le za minutko oddaljili, ga boste imeli po celi kuhinji. Res bodite vztrajni, stojte ob štedilniku in mešajte. V mislih imejte, da se bo trpljenje kmalu obrestovalo. 🙂 Po 45 minutah počasi dodajamo olje in mešamo s kuhalnico.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Kuhamo še pet minut in nato vmešamo gorčico. Premešamo, pokuhamo še minutko in ajvar je narejen.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Stekleničke in pokrove prej dobro operemo in posušimo v pečici, ogreti na 100 stopinj Celzija. Nato vroč domač ajvar nadevamo v vroče stekleničke. Tudi tu je treba malce več potrpljenja, ker ajvarja ne moremo kar tako precediti skozi cedilo, temveč si moramo pomagati z majhno zajemalko in ga potrpežljivo dodajati.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Stekleničke tesno zapremo in postavimo v vročo pečico. Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in stekleničke pustimo notri pet minut, nato pečico izklopimo, stekleničke pa pustimo čez noč, da se v pečici ohladijo. Tako bo nastal vakuum in domač ajvar se vam zagotovo ne bo pokvaril. Čeprav paprik nismo niti predhodno pekli niti lupili, je ajvar vseeno odličen, tekstura je gladka in “prava”, okus pa odličen.

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Dober tek!

Hitro in preprosto narejen domac ajvar

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor