Gosta paradižnikova omaka iz pelatov san marzano
Pelati, sploh pa pelati san marzano, so zelo polnega, sladkastega okusa. Zato jih predvsem italijani, od koder izvira ta vrsta pelata, najraje uporabljajo za vse omake in prelive – preko mesa, raznovrstnih testenin in tudi zelenjavnih mojstrovin.
Tako bo naša gosta paradižnikova omaka iz pelatov san marzano res obogatila in še izboljšala okus jedi, ki jih bomo postregli.
Pripomočki za gosto paradižnikovo omako:
- 5 do 6 kozarcev po 350 ml
- pripadajoči pokrovčki
Sestavine za gosto paradižnikovo omako:
Za 5 do 6 kozarcev po 350 ml:
- 4 kg pelatov San Marzano
- 2 žlici soli
- 1 manjši šopek bazilike
- 5 strokov česna
- 5 žlic olivnega olja
Postopek za gosto paradižnikovo omako iz pelatov san marzano:
Pelatom najprej odstranite morebitne zelene peclje in dobro operite. Gosta paradižnikova omaka iz pelatov San Marzano bo najboljša, če jih bomo olupili.
Za ljupljenje le teh imate dve možnosti.
Prva je, da pelate za približno 20 do 30 sekund potopite v vrelo vodo ter takoj nato vzamte ven in potopite v ledeno mrzlo vodo. Olup paradižnika tako odstopi in zlahka se ga da olupiti.
Druga metoda je ta, katere se jaz raje poslužujem: da pelate zelo dolgo zorite. Da so res dobro zreli. Takrat ga bomo enako zlahka olupili. Res zrel pelat pa ima tudi tisti najboljši, rahlo sladkoben okus.
Olupljene pelate prerežemo na plovičke, odstranimo trdi del, kjer je bil pecelj oziroma še kakšne druge nepravilnosti, nato pa te polovičke z roko rahlo zmečkamo. Tako se iz pelatov izloči večina semen s tekočino.
Sedaj te zvitke z ostrim nožem prerežemo podolžno po polovici, nato pa prečno na približno 0,5 do 1 centimeter dolge koščke. Po želji seveda lahko narežete na daljše ali krajše – glede na to, kako velike kose želite kasneje imeti v paradižnikovi omaki.
V posodo, kjer bomo kuhali omako, damo olivno olje, čisto na drobno sesekljan česen, katerega za največ 30 sekund popečemo, takoj nato v posodo dodamo narezane pelate.
Sedaj dodamo še sol in kuhamo omako čimdlje. To pomeni najmanj 1 uro. Najboljša in pravilne gostote pa bo nekje po dveh do treh urah kuhanja.
Nekje 10 minut pred koncem kuhanja vanjo kar s prsti natrgamo baziliko. Količino bazilike si prilagodite po vašem okusu.
Omako pomešajte in na nizki temperaturi pokuhajte še 10 minut.
Gosta paradižnikova omaka iz pelatov san marzano je sedaj pripravljena, da jo nadevamo v vroče kozarce, ki jih prej ali prekuhamo v vreli vodi, ali damo za 15 minut v pečico na 110 °C.
Pokrovčke prav tako prekuhamo v vodi, ali obrišemo z alkoholom.
Tako pripravljeno omako lahko hranimo v temnem in hladnejšem prostoru celo leto. Uporabimo jo lahko kot omako preko raznovrstnih testenin, tortelinov, raviolov. Za izdelavo domače lazanje, uporabimo jo lahko na pici, popečenih kruhkih, kot osnovo za mesne ali vegi omake, itd.
Dober tek 🙂