Gobice v kisu
Gozd nam daje vrhunske kulinarične specialitete, le po njih moramo in seveda treba jih je najti. Skoraj vse vrste užitnih in mladih gobic je primernih za vlaganje v kis. Danes sem izbrala pozno jesensko gobo, ki nosi veliko imen: snežka, sivka, levica, ledka, zimica … Dejansko jo je treba kar iskati, ker se skriva pod odpadlim listjem, vendar ko najdeš eno, jih je naokoli še cela družina. Je kulinarično vsestransko uporabna, še posebej za vlaganje v kis.
Gobice v kisu – pripomočki:
- nož
- cedilo
- lonec
- stekleni kozarci
Gobice v kisu – sestavine:
- 1 kg gobic
- 4 dl kisa za vlaganje
- 8 dl vode
- žlica soli
- poprova zrna (na kozarček cca. 5 zrn)
- lovorjev list (na kozarček 1 list)
- celi stroka česna (na kozarček 1 strok)
Gobice v kisu – postopek:
Gobice pod tekočo vodo temeljito operemo in očistimo.
Očiščene in oprane gobice narežemo na kose in za 2 minuti prevremo v vreli vodi. Nato jih presipamo na cedilo in splahnemo pod mrzlo, tekočo vodo.
V loncu zavremo mešanico vode in kisa, dodamo sol, poper, česen in lovorjev list ter blanširane gobe. Pustimo jih vreti cca. 5 minut.
Gobice naložimo v kozarčke. V vsak kozarček dodamo začimbe iz kisa in nato jih prelijemo z vrelim kisom. Kozarčke tesno zapremo, pokrijemo z deko in pustimo, da se ohladijo. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru.