Gobice v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Gozd nam daje vrhunske kulinarične specialitete, le po njih moramo in seveda treba jih je najti. Skoraj vse vrste užitnih in mladih gobic je primernih za vlaganje v kis. Danes sem izbrala pozno jesensko gobo, ki nosi veliko imen: snežka, sivka, levica, ledka, zimica … Dejansko jo je treba kar iskati, ker se skriva pod odpadlim listjem, vendar ko najdeš eno, jih je naokoli še cela družina. Je kulinarično vsestransko uporabna, še posebej za vlaganje v kis.

gobice-v-kisu-5Gobice v kisu – pripomočki:

  • nož
  • cedilo
  • lonec
  • stekleni kozarci

Gobice v kisu – sestavine:

  • 1 kg gobic
  • 4 dl kisa za vlaganje
  • 8 dl vode
  • žlica soli
  • poprova zrna (na kozarček cca. 5 zrn)
  • lovorjev list  (na kozarček 1 list)
  • celi stroka česna (na kozarček 1 strok)

Gobice v kisu – postopek:

Gobice pod tekočo vodo temeljito operemo in očistimo.

gobice-v-kisu-1

Očiščene in oprane gobice narežemo na kose in za 2 minuti prevremo v vreli vodi. Nato jih presipamo na cedilo in splahnemo pod mrzlo, tekočo vodo.

gobice-v-kisu-3

V loncu zavremo mešanico vode in kisa, dodamo sol, poper, česen in lovorjev list ter blanširane gobe. Pustimo jih vreti cca. 5 minut.

gobice-v-kisu-4

Gobice naložimo v kozarčke. V vsak kozarček dodamo začimbe iz kisa in nato jih prelijemo z vrelim kisom. Kozarčke tesno zapremo, pokrijemo z deko in pustimo, da se ohladijo. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru.

gobice-v-kisu-6

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor