Figova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Figova marmelada je zelo okusen namaz, ki ga lahko pripravi vsak. Potrebujemo le sveže sadeže, želirno sredstvo, sladkor, malo časa (približno 1 uro s predpripravo vred) in potrpljenje. Marmelada je že zaradi sladkosti sadežev zelo sladka, zato potrebujemo resnično malo dodatnega sladkorja, da se bo obdržala. Po enakem postopku in z enakimi sestavinami sama pripravljam veliko različnih marmelad.

marmelada v kozarcu
marmelada v kozarcu

Za pripravo figove marmelade potrebujemo:

  • nož (za čiščenje in rezanje sadežev)
  • večjo posodo za kuhanje marmelade
  • palični mešalnik (po želji)
  • lij z večjo odprtino spodaj
  • dobro očiščene kozarce in pokrovčke v katere bomo polnili marmelade (kozarce s prilegajočimi se  navojnimi pokrovčki)
  • zajemalko

Sestavine za figovo marmelado:

  • približno 5 kg svežih fig
  • 1 zavitek dr.Oetkar Gelfix super
  • 350 g sladkorja

Priprava figove marmelade:

Sadje očistimo, narežemo na koščke ali spasiramo, stehtamo in stresemo v veliko posodo.

očiščene fige, narezane in delno spasirane
očiščene fige, narezane in delno spasirane
spasirane fige
spasirane fige

Posebej zmešamo vsebino vrečke dr.Oetkar Gelfix super z 2 žlicama sladkorja in nato primešamo sadju.

vsebina vrečke z 2 žlicama sladkorja
vsebina vrečke z 2 žlicama sladkorja
pasirano sadje z dodanim gelfiks super
pasirano sadje z dodanim gelfiks super

Na močnem ognju, ob stalnem mešanju, sadje segrevamo do vretja. Ko zavre dodajte preostali sladkor in ob stalnem mešanju kuhajte še 3 minute.

dodajanje sladkorja v vrelo sadno kašo
dodajanje sladkorja v vrelo sadno kašo

Nato ogenj ugasnite in marmelado TAKOJ prelijte v pripravljene kozarce. Pomagajte si z lijem in zajemalko.

polnjenje kozarcev
polnjenje kozarcev
napolnjen kozarec
napolnjen kozarec

Kozarce dobro zapremo z navojnim pokrovčkom in nato obrnemo narobe in pustimo v tem položaju nekaj minut, oz. dokler se marmelada ne ohladi.

Po enakem receptu lahko pripravite marmelado iz katere koli vrste sadja. Glede na izbrano sadje, lahko količino sladkorja in želirnega sredstva prilagodite. Fige so že same po sebi zelo sladke, zato za vkuhavanje marmelade iz le-teh ne potrebujemo toliko sladkorja, kot zahteva recept na embalaži želirnega sredstva. Za jagodičje, breskve, slive in podobno sadje, je bolje, da se držite količin navedenih na embalaži želirnega sredstva. Če želite pripraviti marmelado iz jabolk ali hrušk, želirnega sredstva sploh ne boste potrebovali.

Preden se lotite priprave marmelade, je NUJNO, da približno preračunate koliko kozarcev boste potrebovali za shranjevanje marmelade. Pripravite več kozarcev, kot predvidevate, da jih boste potrebovali, saj se lahko sicer znajdete v težavah med polnjenjem (v primeru, da bi vam kozarcev zmanjkalo).

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor