Domača slivova marmelada
Domača slivova marmelada je okusna marmelada s katero se radi posladkamo vsi. Odlična je z maslom in kruhom za zajtrk ali pa kot dodatek različnim sladicam ali drugim jedem. Sama priprava traja malce dlje, zato pa okus toliko bolj prepriča.
Pripomočki za pripravo domače slivove marmelade:
- multipraktik
- palični mešalnik
- posoda za kuhanje
- kozarci za vlaganje s pokrovom (število je odvisno od tega, kako velike kozarce boste imeli)
- zajemalka
- kuhalnica
- pekač
- kuhinjska krpa
- nož
Sestavine za pripravo domače slivove marmelade
(za približno 5 litrov marmelade)
- 5 kg sliv
- 1,5 kg sladkorja
- 3 burbon vanili sladkorji (lahko tudi običajen vanili sladkor)
- 3 cimetove palčke
- 1 dcl ruma
- sok 1 limone
Postopek priprave domače slivove marmelade:
Najprej očistimo in izkoščičimo slive. S pomočjo multipraktika jih zmeljemo in damo v posodo za kuhanje.
Zmletim slivam dodamo sladkor, burbon vanili sladkor in cimetove palčke ter dobro premešamo. Mešanico zavremo in nato na majhnem ognju kuhamo približno eno uro.
Nato odstavimo ter odstranimo cimetove palčke in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Zmiksani zmesi dodamo rum in sok ene limone ter na majhnem ognju kuhamo še pol ure. Medtem pripravimo kozarce za vlaganje s pokrovčki. Kozarce in pokrovčke dobro umijemo in položimo na pekač. V pečici ogreti na 100 °C segrejemo kozarce in pokrovčke-v pečici naj bodo vsaj 10 minut. V vroče kozarčke napolnimo vrelo marmelado in jo takoj zapremo z vročimi pokrovčki. Napolnjene kozarčke zavijemo v odejo in pustimo, da se dobro ohladi.
Po želji kozarčke okrasimo z napisom in okrasnim trakom, Domača slivova marmelada je lahko lepo in okusno darilo ob različnih priložnostih.
Pa prijetno sladkanje.