Čiliji v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Čiliji (pri nas jim še vedno radi rečemo feferoni, saj beseda izhaja iz italijanskega jezika, kjer čilijem rečejo pepperoni) v kisu so odlična ozimnica za vse, ki obožujemo rahlo ali tudi bolj pekočo hrano. Kako pekočo ozimnico želimo, je odvisno od nas samih, saj vložimo tako pekoče čilije, kot nam je po volji. S pekočino nikar ne pretiravajmo. Raje začnimo z rahlo pekočimi, kot so tile iz recepta: mehiški JALAPENO 🌶

Pripomočki za čilije v kisu:

  • nož
  • rokavice
  • žlica
  • zajemalka
  • deska za rezanje
  • posoda
  • kozarci 370 ml s pokrovčki

Sestavine čilije v kisu:

Za 6 kozarcev po 370 ml:

  • 1,5 kg jalapenov (ali katerih drugih čilijev po vašem okusu)
  • 2 dl alkoholnega kisa za vlaganje
  • 6 dl vode
  • 6 lovorjevih listov
  • poper v zrnju
  • 2 žlici soli
  • 1,5 žlice sladkorja

Postopek za čilije v kisu:

Čilije najprej dobro speremo in jih osušimo. Vedno si pred rezanjem nadanemo rokavice, saj se kapsaicin (pekoča snov v čilijih) drugače zažre v kožo na rokah.

Jalapene narežemo na kolobarčke, približno 1 cm debele. Semen ne odstranjujemo, le kolobarčke rahlo potresemo, da nekaj semen odpade. Kolobarčke nalagamo v vroče sterilne kozarce (steriliziramo jih tako, da jih damo za 15 minut v pečico na 110 °C). Ko je kozarec poln, na vrh pritrdimo mrežico, ki preprečuje, da bi čiliji priplavali na površje kisa. Te mrežice se kupijo v vsaki večji trgovini s kuhinjskimi pripomočki.

Naredimo prevretek iz alkoholnega kisa, vode, soli, sladkorja, popra v zrnju in lovorjevih listov.

Ko zavre, odstavimo posodo iz kuhalne plošče in z zajemalko nalijemo prevretek v kozarce, približno 1 cm čez čilije (1 cm čez mrežico).

Vsak kozarec rahlo potresemo, da gredo ven vsi zračni mehurčki in nato dobro zapremo s pokrovčki. Pustimo, da se kozarci počasi ohlajajo čez nač ali kar cel dan. Ko so hladni so pripravljeni, da jih shranimo na temen in bolj hladen prostor.

Dober tek! 🌶🌶

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor