Bučke vložene v kis
Kisle kumarice so zelo priljubljena ozimnica pri nas. Pa ste vedeli, da se prav tako dajo vložiti bučke? Mlade bučke narezane na kose in vložene v kis so odlična priloga k raznim narezkom in mesnim jedem za zimske dni, ko ni na razpolago sveže domače zelenjave.
Pripomočki za bučke vložene v kis:
- nož
- žlica
- deska za rezanje
- posoda
- kuhalnik
Sestavine za bučke vložene v kis:
Za 6 kozarčkov po 370 ml:
- 1,5 kg bučk cukini
- 6 strokov česna
- 6 lovorjevih listov
- 2 dl alkoholnega kisa
- 6 dl vode
- poper v zrnju
- 2 žlici soli
- 1,5 žlice sladkorja
Postopek za bučke vložene v kis:
Bučke cukinke operemo, osušimo in pripravimo lovorjeve liste, cel poper ter česen v zrnju.
Bučke, če so mlade in imajo še mehko zgornjo zeleno povrhnjico, ne lupimo. Jih samo narežemo na približno 1,5 centimetra velike koščke. Če je notranjost (sredica) že s semeni, tisto seveda izrežemo. Pripravimo si kozarce, pokrovčke in če želimo tudi notranje zaščitne mrežice.
Pripravimo prevretek s kisom, vodo, soljo in sladkorjem. Vanj damo lovorjeve liste in poper. Počakamo, da zavre.
Ko prevretek zavre vanj vsujemo narezane bučke in počakamo, da ponovno zavre. Takoj nato odstavimo posodo iz kuhalne plošče, saj ne želimo mehkih bučk.
Bučke s tekočino, poprom in lovorjevimi listi takoj vrele nadevamo v sterilizirane kozarce (steriliziramo jih v pečici na 110 °C, 15 minut), v vsak kozarec damo en strok česna, pokirijemo z zaščitno mrežico ter takoj zapremo s pokrovčkom.
Pustimo pod odejo vsaj pol dneva do en dan, da se ohladijo. Tako bodo pripravljene za ozimnico in jih lahko pospravimo v temen, hladnejši prostor. Pozimi jih postrežemo enako kot kumarice v kisu k raznim narezkom, mesnim jedem, itd.
Dober tek! 😊