Breskova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Breskova marmelada je sladki namaz, ki ga uporabljamo celo leto. Primeren in zelo priljubljen je kot samostojni namaz na kruhu ali za obogatitev raznih peciv in slaščic. V poletno jesenskem času, ko nam breskve dozorijo in ne vemo kako jih lahko shranimo, priporočam kuhanje marmelade. Jaz jo kuham na klasični način, kot so jo kuhale naše babice iz breskev, ki so dozorele na vrtu in vem, da niso bile škropljene, zato jih ne lupim in dodajam samo beli sladkor.

Pripomočki za pripravo breskove marmelade:

  • lonec
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • zajemalka
  • krožnik
  • lij za polnjenje kozarcev
  • poljubno veliki stekleni kozarčki
  • pokrovčki, ki dobro tesnijo
  • etikete in pisalo
  • odeja za pokritje vročih kozarcev
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za kuhanje breskove marmelade:

Za približno 4 litre marmelade:

  •  4 kg breskev
  • 2 kg belega sladkorja
  • 200 ml vode

Postopek za pripravo breskove marmelade:

Breskve preberemo, pazimo, da niso nagnite in, da so dovolj zrele, jih dobro operemo in počakamo, da se odcedijo.

Breskvam odstranimo koščice, jih stehtamo in damo v lonec, ter dolijemo vodo, da se na začetku ne primejo na dno posode. Lonec pristavimo na štedilnik in kuhamo na zmernem ognju.

Ko so breskve kuhane, jih s paličnim mešalnikom spasiramo in dodamo beli sladkor. Med kuhanjem stalno mešamo, da se ne prime na dno posode, lonca ne pokrivamo, da voda čim lažje izhlapeva.

Čas kuhanja je odvisen od zrelosti breskev, vsebine soka in vode.

Ali je marmelada kuhana, preizkusimo tako, da na ohlajeni krožnik damo par žličk marmelade, počakamo nekaj minut in, nagnemo krožnik. Ko krožnik nagnemo, marmelada ne sme poteči, če poteče, nadaljujemo s kuhanjem in preizkus ponovimo.

Ko smo prepričani, da je marmelada kuhana, v pečici segrejemo čiste oprane kozarce na 80°C in jih vroče polnimo. Pokrovčkov ne segrevamo, da jih ne poškodujemo, saj se z obračanjem kozarcev segreje tudi pokrovček in kozarec je kvalitetno zaprt.

Količina marmelade je različna tudi zaradi časa kuhanja, vrste sadja in izhlapevanja tekočine.

Vroče kozarčke polnjene z marmelado zapremo s čistimi, nepoškodovanimi pokrovčki in jih za par minut obrnemo na glavo, nato pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo. Ko so ohlajeni jih opremimo z nalepko.

Naj bodo dnevi slastni in sladki celo leto.
Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor