Marelična marmelada s stevio
Print Friendly, PDF & Email

Marelična marmelada s stevio je diabetična marmelada, ki ne vsebuje dodanega sladkorja, ampak rastlino stevio, ki je po naravi zelo sladka in jo uporabljamo kot sladilo. Stevia nima kalorične vrednosti in ne zvišuje sladkorja v krvi in zato je takšna marmelada primerna tudi za diabetike.
Marmelada je malo bolj tekoča, uporabna pa je najmanj eno leto, če je shranjena v hladnem in temnem prostoru. Ko pa kozarček odpremo, jo moramo uporabiti v enem tednu in jo imeti shranjeno v hladilniku. Zato priporočam, da jo shranite v manjših kozarčkih. Zaradi ne uporabe sladkorja ostane okus in vonj po marelici nespremenjen, zato je marmelada polnega okusa in bo všeč tudi ostalim družinskim članom, ki niso diabetiki. Mnogi pravijo, da je marelična marmelada kraljica vseh marmelad, ali je to res, se prepričajte in jo poizkusite.

Pripomočki za pripravo marelične marmelade s stevio

  • skleda za pranje
  • lonec
  • kozarec
  • palični mešalnik
  • kuhalnico
  • zajemalko
  • lij
  • štedilnik
  • kozarci za vlaganje 150 ml
  • pokrovčki
  • kuhinjska krpa ali brisačo

Sestavine za kuhanje marelične marmelade s stevio

Za 5 kozarčkov po 150 ml:

  • 1 kg razkoščičenih marelic
  • 100 ml vode
  • 1 žličko posušene stevie

Postopek za pripravo marelične marmelade s stevio

Marelice pregledamo, preberemo (za marmelado uporabimo bolj zrele), jih operemo in jim odstranimo koščice. Razkoščičenih marelic potrebujemo 1 kilogram.

Stresemo jih v lonec, dodamo vodo, da se marelice ne primejo dna posode in jih kuhamo približno 15 minut na zmernem ognju. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se marelice razpustijo.

S paličnim mešalnikom marelice sesekljamo in jim dodamo stevio, nato kuhamo še 30 minut na zmernem ognju, med vrenjem večkrat premešamo, lonca ne pokrivamo, da izhlapi čim več vode.

Kozarčke polnimo do prvega roba, jih zapremo in obrnemo za par minut na pokrovček, nato jih ponovno obrnemo, zložimo  na kuhinjsko krpo in jih pokrijemo, da se počasi ohlajajo. Jaz kozarčkov ne segrevam, priporočam pa, da se polnijo na kovinskem  kuhinjskem koritu, ker je manj možnosti, da kozarček poči.

Ko so kozarčki z marelično marmelado s stevio ohlajeni, jih opremimo z etiketo in shranimo na primerno mesto.

Sladkajte se brez sladkorja in ostali boste posladkani, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor