Breskov kompot z ingverjem
Print Friendly, PDF & Email

Poletje nas razvaja z najrazličnejšim sadjem. Pogosto ga je preveč, da bi ga lahko sproti porabili, zato ga je smotrno shraniti za čas, ko nam sveži sadeži ne bodo na voljo. Iz breskev lahko pripravimo marmelado ali pa jih shranimo v slastnem kompotu. Breskve so sicer zelo okusne že same po sebi, a tokrat vam predlagam, da se za spremembo poigrate še z aromatičnimi dodatki. Za letošnjo ozimnico pripravite breskov kompot z ingverjem, ki bo rahlo pikantnega okusa – ravno pravšnji za dolge zimske večere. Če veste, da so bile breskve vzgojene brez strupov, jih za pripravo kompota ni potrebno lupiti, s čimer boste prihranili tudi čas, lupina pa bo kompotu dodala rahlo rdečkast odtenek.

breskov-kompot-z-ingverjem

Breskov kompot z ingverjem – pripomočki:

  • nož
  • skleda
  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • žlica
  • žlička
  • lonec
  • krpa
  • odeja

Breskov kompot z ingverjem – sestavine:

za 1 kozarec (720 ml)

  • 3 – 4 večje breskve
  • 4 žlice sladkorja
  • noževa konica klinčkov
  • približno 2 cm cimetove skorjice
  • noževa konica ingverja v prahu
  • voda

Breskov kompot z ingverjem – postopek:

Breskve operemo, jim odstranimo koščico in izrežemo morebitne nepravilnosti, ter jih razrežemo na krhlje. Uporabimo bolj čvrste breskve in zdrave dele sadeža. Po želji lahko breskve tudi olupimo.

breskov-kompot-z-ingverjem

V čiste kozarce nasujemo sladkor, ter dodamo mlete klinčke in cimetovo skorjico. Uporabimo lahko tudi mleti cimet. Sladkorja lahko dodamo tudi malo manj, če so breskve zelo sladke, a ne pozabimo, da je sladkor tudi konzervans.

breskov-kompot-z-ingverjem

Dodamo še ingver v prahu. Če imate radi izrazitejše in pikantnejše okuse, bodite pri dodajanju le-tega pogumni in ga dodajte malo več.

breskov-kompot-z-ingverjem

Kozarce napolnimo z breskvami. Lahko jih napolnimo čisto do vrha, saj se bo med kuhanjem volumen sadja zmanjšal. Količina sadja na posamezni kozarec je okvirna, saj je odvisna od velikosti breskev, od tega na kako velike kose smo jih narezali in kako zelo bomo napolnili kozarec. Nato v vsak kozarec do vrha natočimo vodo iz pipe. Dobro zapremo s pokrovom.

breskov-kompot-z-ingverjem

V večji lonec položimo krpo, nanjo naložimo kozarce z breskovim kompotom, nato pa zalijemo z vodo. Vode naj bo toliko, da bodo kozarci potopljeni do treh četrtin. Segrevamo do vrenja, nato pa kuhamo še vsaj 15 minut. Čas kuhanja je odvisen od trdote in sorte breskev, ter od tega, kako čvrste oziroma mehke breskve želimo imeti v končnem izdelku. Pazimo le, da kompota ne kuhamo predolgo, da se breskve ne spremenijo v čežano.

breskov-kompot-z-ingverjem

Kozarce s kompotom poberemo iz lonca in jih zavijemo v odejo, kjer jih pustimo, dokler kompot ni povsem ohlajen. Če se sladkor med kuhanjem kompota ni povsem stopil, še tople kozarce pretresemo, da se sladkor odlepi od dna in premeša z ostalo vsebino v kozarcu.

breskov-kompot-z-ingverjem

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor