Breskov kompot
Kot pika na celotni ozimnici so zagotovo sadni kompoti. Eden od boljših kompotov je prav breskov kompot, ki vas bo presenetil s prijetnim okusom. Izdelava tega, zares okusnega breskovega kompota ni zahtevna.
Pripomočki za pripravo breskovega kompota:
- Velik 10 l lonec z pokrovom
- Večja posoda za narezane in pripravljene breskve
- cca. 7 steklenih kozarcev (700 ml) za vlaganje s pokrovom
- tehtnica
- kuhalnica
- zajemalka
- velika jušna žlica
- štedilnik
Sestavine za breskov kompot
Za cca. 7 velikih (klasičnih) kozarcev za vlaganje
- 3,5 kg očiščenih in narezanih breskev
- 450 g sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 8 vrečk vaniljevega sladkorja
- 5 l vode
Postopek za pripravo breskovega kompota
Breskve olupimo, očistimo, in jim odstranimo koščice. Breskve narežemo na kose.
Tako narezane sadeže stresemo v lonec in jih prelijemo s 5 litri hladne vode, dodamo 450 g sladkorja in eno cimetovo palčko. Lonec s sestavinami postavimo na štedilnik, namestimo pokrov in na močnem ognju počakamo, da sestavine zavrejo.
Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in kuhamo na zmernem ognju 30 minut. Med kuhanjem sestavine večkrat na rahlo premešamo.
Po poteku tega časa, sestavinam v loncu dodamo še 8 vrečk vaniljevega sladkorja. Pustimo na zmernem ognju, da vse skupaj vre še 15 minut. Med tem časom pripravimo in dobro umijemo in osušimo kozarce za vlaganje, prav tako pokrovčke.
Ko čas kuhanja poteče, lonec odstranimo z ognja in še vroč kompot s pomočjo zajemalke vlijemo v kozarce.
Steklene kozarce za vlaganje dobro zapremo in jih pustimo na sobni temperaturi, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce postavimo v temen in hladen prostor.
Naš kompot je narejen. Uživajte v odličnem okusu breskovega kompota.