Kako lahko nadomestimo jajca?
Print Friendly, PDF & Email

Velikokrat se nam lahko med kuhanjem pripeti, da ostanemo brez glavne sestavine ali nam preprosto uide, da potrebujemo za pripravo jedi jajca. Takrat sem nam porodi misel, le kaj lahko sedaj storimo? Ali je vse izgubljeno? Ne, seveda ni.

Spodaj vam predstavljam nekaj načinov, kako lahko nadomestimo jajca, tudi ko so glavna sestavina jedi ali sladice, ki jo pripravljate. Uporabimo pa lahko veliko stvari, ki se nahajajo v naših kuhinjskih omarah. Seveda lahko jajca nadomestimo kadarkoli, če želimo pripraviti lažjo jed ali se enostavno le želimo izogniti jajcem.

Kako-lahko-nadomestimo-jajca
Foto: Irena Trojar

Pa poglejmo kako lahko nadomestimo jajca:

Laneno seme

Le-to sicer ni prisotno v vseh kuhinjah, vendar bi moralo biti. Laneno seme ima ogromno zdravilnih učinkov, najbolj poznan pa je za pomoč pri zaprtosti. Je zelo zdravo seme, ki odlično nadomesti jajce.

Uporaba lanenih semen kot nadomestka jajcem

Uporabimo ga tako, da zmešamo 2 žlici mletih lanenih semen s 3 žlicami vode. Mešanico pa uporabimo namesto jajca.

Kako-lahko-nadomestimo-jajca

Banana

Tudi banana je odlično nadomestilo za jajca, vendar moramo biti pazljivi z izbiro tega nadomestka, kajti banana ima močan okus in lahko v jedeh nato prevladuje. Priporočam jo za pripravo sladic.

Uporaba banan kot nadomestka jajcem

Banano dobro pretlačimo in dodamo k jedem. Da nadomestimo 1 jajce zadošča 60 g pretlačene banane.

Kako-lahko-nadomestimo-jajca
Foto: Monique

Tofu ali sojin sir

Tofu ali sojin sir je prav tako odličen nadomestek za jajca. Uporabimo ga lahko tako pri sladkih krožnikih kot slanih.

Uporaba tofuja kot nadomestka jajcem

Tofu je potrebno pred uporabo dobro pretlačiti. Da nadomestimo 1 jajce potrebujemo 1/4 skodelice pretlačenega tofuja. Tako kot jajca, bo tudi tofu pri peki narasel, vendar bo dodal jedem krasno teksturo in bo napolnil okus vsakega krožnika. Pri uporabi tega nadomestka priporočam navaden bel tofu, ki je brez okusa, kajti dimljen ali z dodatki utegne spremeniti okus jedi.

Kako-lahko-nadomestimo-jajca
Foto: Aja Kozinc; črni in beli tofu

Jabolčni kis

Tega imamo najverjetneje doma vsi. Jabolčni kis pa ni uporaben samo za solate. Jabolčni kis lahko dodamo sladkim jedem kot nadomestek jajc.

Uporaba jabolčnega kisa kot nadomestka jajcem

Približno 60 ml jabolčnega kisa bo zadostovalo, da bi z njim nadomestili 1 jajce. Prav tako bo odličen nadomestek tudi jabolčna kaša, ki bo popestrila sladice in hkrati nadomestila jajca.

Kako-lahko-nadomestimo-jajca
Foto: Irena Trojar

Voda, pecilni prašek in olje

Voda, pecilni prašek in olje so odlična mešanica za jedi, ki med peko vzhajajo. Tekstura bo pripomogla k temu, da ne bomo nikakor pogrešali jajca.

Uporaba vode, pecilnega praška in olja kot nadomestka jajcem

Potrebujemo:

  • 2 žlici tople vode
  • 1 žlico olja
  • 2 žlici pecilnega praška

Vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladka zmes in dodamo sestavinam našega krožnika. Mešanica je odlična za peko stvari, ki vzhajajo. Tako bodo ostale res rahle.

Chia semena

Chia semena so predvsem zelo zdrava in lahko jih vključimo v vsakdanji zajtrk.

Uporaba chia semen kot nadomestek jajcem

Za nadomestiti 1 jajce pa zmešamo 1 žlico chia semen in 3 žlice vode ter pustimo stati vsaj 5 minut.

Kako-lahko-nadomestimo-jajca

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo s čim bomo nadomestili jajca?

Ko se odločamo med nadomestki za jajca je pomembno, da vemo kakšen okus ima jed in kateri nadomestek utegne biti najboljši. V slane jedi tako ne bomo dodali jabolčnega kisa, temveč tofu ali zmes olja, vode in pecilnega praška. Medtem, ko pa pripravljamo sladko jed, lahko uporabimo banano ali jabolčni kis ter jabolčno kašo, sestavine, ki bodo odlično držale skupaj sestavine in nimajo močnega okusa.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.2]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor