Ghee maslo
Ghee maslo je prečiščeno maslo iz katerega se s počasnim kuhanjem odstranijo ogljikovi hidrati, voda, beljakovine, laktoza … Njegova uporabnost je brezmejna in se uporablja pri peki, kuhi, lahko se maže na kruh, za cvrtje in navsezadnje je zelo uporabno tudi za nego kože.
Ghee maslo – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- lesena kuhalnica
- lonec z debelejšim dnom
- cedilka
- steklen kozarec
Ghee maslo – sestavine:
- 500 g nesoljenega surovega masla (zaželjeno je bio maslo)
Ghee maslo – postopek:
Maslo narežemo na koščke in ga predenemo v posodo z debelejšim dnom.
Grelno ploščo nastavimo na nižjo temperaturo in maslo počasi topimo.
Če kuhamo na indukciji, bo 2 ali 3 čisto dovolj visoka temperatura. Začele se bodo nastajati pene.
Pene ves čas z leseno kuhalnico pridno odstranjujemo.
Maslo kuhamo tako dolgo, da se zbistri, da vidimo dno in da se izločijo trdi delci, drobtinice.
Maslo precedimo skozi cedilko in gazo ter ga nalijemo v steklen kozarec. Če bomo ghee maslo hranili v hladilniku, ima rok trajanja do 12 mesecev. Če pa ga hranimo na sobni temperaturi, bo uporabno do 6 mesecev.