Ghee maslo
Print Friendly, PDF & Email

Ghee maslo je prečiščeno maslo iz katerega se s počasnim kuhanjem odstranijo ogljikovi hidrati, voda, beljakovine, laktoza … Njegova uporabnost je brezmejna in se uporablja pri peki, kuhi, lahko se maže na kruh, za cvrtje in navsezadnje je zelo uporabno tudi za nego kože.

1-ghee-maslo-7

Ghee maslo – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • lesena kuhalnica
  • lonec z debelejšim dnom
  • cedilka
  • steklen kozarec

Ghee maslo – sestavine:

  • 500 g nesoljenega surovega masla (zaželjeno je bio maslo)

Ghee maslo – postopek:

Maslo narežemo na koščke in ga predenemo v posodo z debelejšim dnom.

ghee-maslo-2

Grelno ploščo nastavimo na nižjo temperaturo in maslo počasi topimo.

ghee-maslo-3

Če kuhamo na indukciji, bo 2 ali 3 čisto dovolj visoka temperatura. Začele se bodo nastajati pene.

ghee-maslo-4

Pene ves čas z leseno kuhalnico pridno odstranjujemo.

1-ghee-maslo-5

Maslo kuhamo tako dolgo, da se zbistri, da vidimo dno in da se izločijo trdi delci, drobtinice.

ghee-maslo-6

Maslo precedimo skozi cedilko in gazo ter ga nalijemo v steklen kozarec. Če bomo ghee maslo hranili v hladilniku, ima rok trajanja do 12 mesecev. Če pa ga hranimo na sobni temperaturi, bo uporabno do 6 mesecev.

ghee-maslo-1

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor