Sočen višnjev zavitek
Višnjev zavitek, ki je lahko tudi češnjev, mora biti sočen in enakomerno zapečen, hrustljav. Ni slabšega, kot videti lep zavitek, ki je v notranjosti pust in izsušen. A tega se vam ni treba bati, saj je recept za sočen višnjev zavitek preverjeno dober in bogatega okusa. Njegova priprava pa je otročje lahka. 🙂
Pripomočki za sočen višnjev zavitek:
- kuhinjski pult
- dve posodi
- dve žlici
- čopič
- pečica
- peka papir
- nizek (klasičen) pekač
- kozarec
Sestavine za sočen višnjev zavitek:
- polovica (okoli 200 g) zavitka vlečenega testa
- 500 g svežih ali zamrznjenih višenj (lahko tudi češenj)
- 50 g rjavega ali kokosovega sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- pol čajne žličke cimeta
- 20 g krušnih drobtin
- nekaj kapljic ruma
- malo limoninega soka
- malo nastrgane limonine lupine
- 70 ml kisle smetane
- 1 jajce
- malo (nekje 30 g) stopljenega masla
- 1 dl vode
Postopek priprave višnjevega zavitka:
Višnje, ki jim prej odstranimo koščice, operemo in malo posušimo. Dodamo jim sladkor in cimet.
Dodamo še rum, limonin sok in nastrgano limonino lupinico. Premešamo in pustimo stati.
V drugi posodi stepemo jajce, mu dodamo kislo smetano ter krušne drobtine in premešamo.
Dobimo gladko zmes.
Odpremo 500 g zavitek vlečenega testa, lahko tudi manjšega. Za zavitek potrebujemo nekje okoli 200 g testa. Dva lista vlečenega testa položimo na kuhinjski pult in ju premažemo z mešanico vode in stopljenega masla (v razmerju 1 : 1). Nato položimo prek še en list testa, ga premažemo z maslom in vodo, potem pa prek premažemo z zmesjo iz jajca, smetane in drobtin.
Po tem enakomerno razporedimo višnje.
Prek položimo še dva lista testa. Vse skupaj zavijemo.
Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vseh sestavin (višenj, zmesi iz smetane in jajc ter testa). Višek testa lahko izkoristimo za kaj drugega. Naslednji dan lahko naredimo burek.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peka papirjem, nanj položimo višnjev zavitek, ga premažemo z maslom in vodo ter pečemo okoli 30 minut oz. dokler ne dobi zavitek rumene barve.
Mmm, sočen višnjev zavitek že prijetno diši po celi hiši. Če boste zmogli, počakajte, da se malo ohladi, šele potem ga režite. Sicer pa ne bo nič hudega, če si ga boste takoj privoščili, saj se mu je res težko upreti.
Kot lahko vidite ob prerezu, ima izrazito bogat nadev, ki poskrbi za njegovo sočnost.
Prijetno sladkanje vam želim! 🙂