Sočen višnjev zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Višnjev zavitek, ki je lahko tudi češnjev, mora biti sočen in enakomerno zapečen, hrustljav. Ni slabšega, kot videti lep zavitek, ki je v notranjosti pust in izsušen. A tega se vam ni treba bati, saj je recept za sočen višnjev zavitek preverjeno dober in bogatega okusa. Njegova priprava pa je otročje lahka. 🙂

visnjev-zavitek

Pripomočki za sočen višnjev zavitek:

  • kuhinjski pult
  • dve posodi
  • dve žlici
  • čopič
  • pečica
  • peka papir
  • nizek (klasičen) pekač
  • kozarec

Sestavine za sočen višnjev zavitek:

  • polovica (okoli 200 g) zavitka vlečenega testa
  • 500 g svežih ali zamrznjenih višenj (lahko tudi češenj)
  • 50 g rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • pol čajne žličke cimeta
  • 20 g krušnih drobtin
  • nekaj kapljic ruma
  • malo limoninega soka
  • malo nastrgane limonine lupine
  • 70 ml kisle smetane
  • 1 jajce
  • malo (nekje 30 g) stopljenega masla
  • 1 dl vode

Postopek priprave višnjevega zavitka:

Višnje, ki jim prej odstranimo koščice, operemo in malo posušimo. Dodamo jim sladkor in cimet.

Sočen višnjev zavitek

Dodamo še rum, limonin sok in nastrgano limonino lupinico. Premešamo in pustimo stati.

Sočen višnjev zavitek

V drugi posodi stepemo jajce, mu dodamo kislo smetano ter krušne drobtine in premešamo.

Sočen višnjev zavitek

Dobimo gladko zmes.

Sočen višnjev zavitek

Odpremo 500 g zavitek vlečenega testa, lahko tudi manjšega. Za zavitek potrebujemo nekje okoli 200 g testa. Dva lista vlečenega testa položimo na kuhinjski pult in ju premažemo z mešanico vode in stopljenega masla (v razmerju 1 : 1). Nato položimo prek še en list testa, ga premažemo z maslom in vodo, potem pa prek premažemo z zmesjo iz jajca, smetane in drobtin.

Sočen višnjev zavitek

Po tem enakomerno razporedimo višnje.

Sočen višnjev zavitek

Prek položimo še dva lista testa. Vse skupaj zavijemo.

Sočen višnjev zavitek

Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vseh sestavin (višenj, zmesi iz smetane in jajc ter testa). Višek testa lahko izkoristimo za kaj drugega. Naslednji dan lahko naredimo burek.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peka papirjem, nanj položimo višnjev zavitek, ga premažemo z maslom in vodo ter pečemo okoli 30 minut oz. dokler ne dobi zavitek rumene barve.

Sočen višnjev zavitek

Mmm, sočen višnjev zavitek že prijetno diši po celi hiši. Če boste zmogli, počakajte, da se malo ohladi, šele potem ga režite. Sicer pa ne bo nič hudega, če si ga boste takoj privoščili, saj se mu je res težko upreti.

Sočen višnjev zavitek

Kot lahko vidite ob prerezu, ima izrazito bogat nadev, ki poskrbi za njegovo sočnost.

Sočen višnjev zavitek

Prijetno sladkanje vam želim! 🙂

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor